Felesége és három lánya is Orbán Viktorral volt Washingtonban

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

-

A kormányfő hétfőtől szerdáig „magánprogramot bonyolított”, majd lekezelt Barack Obamával, és találkozott a grúz és a svájci elnökkel. A delegáció ma este érkezik haza.


Lévai Anikó, és az Orbán-házaspár három lánya is Washingtonban tartózkodik a miniszterelnöki delegációval – tudta meg a VS.hu. Forrásunk szerint a miniszterelnök hétfőtől szerdáig „magánprogramot bonyolított” a családjával. Ennek részletei nem ismeretesek, és erről a sajtót sem szokták tájékoztatni.

Washingtonban a héten nagyszabású konferenciát tartottak a nukleáris biztonságról, erre utazott ki egy magyar kormánydelegáció Orbán Viktor vezetésével. Seszták Miklós fejlesztési miniszter és Szijjártó Péter külügyminiszter szintén az amerikai fővárosban tartózkodik.

Mint korábban megírtuk, ennek ellenére sem kerül sor kétoldalú találkozóra magyar és amerikai kormánytagok között. Orbán Viktort egy protokollfotó erejéig fogadta Barack Obama amerikai elnök (aki minden résztvevővel lefényképezkedett), aki vacsorát is adott a megjelent kormány-, és államfőknek, míg Szijjártó Péter a többi külügyminiszterrel együtt vett részt egy munkaebéden John Kerryvel.


Konferencián


Orbán Viktor ugyanakkor találkozott Giorgi Margvelashvili grúz, és Johann N. Schneider-Ammann svájci elnökkel. Informátorunk szerint mindkét találkozót a másik fél kezdeményezte. A grúz elnök azért tárgyalt Orbán Viktorral, hogy az ország NATO-tagsága érdekében lobbizzon: júliusban Varsóban tartják a szervezet közgyűlését, ezen ez a kérdés is napirendre kerülhet. A kormány korábban támogatta Grúzia felvételét, amit azonban Vlagyimir Putyin orosz elnök erősen nehezményezne, így kérdés, hogy ez mennyiben módosít majd a magyar állásponton.

Johann N. Schneider-Ammann pedig azért szorgalmazta a találkozót, mert a svájci vezetés meglehetősen kényelmetlen helyzetbe került azok után, hogy nemrég az ország polgárai népszavazáson mondták ki az uniós állampolgárok szabad munkavállalásának tilalmát. Ez komolyan veszélyezteti a Svájc és az EU között élő szerződést, melynek része a szabad munkaerő-áramlás is. A svájci elnök és a kormány szeretné, hogy valamilyen kompromisszumos megoldás szülessen az ügyben.

Úgy tudjuk, Orbán Viktor találkozott Desmond Child, részben magyar származású dalszövegíróval is, aki a Bon Jovinak, a Kissnek, az Aerosmithnek, a Scorpionsnak és Chernek is írt szövegeket. Ő tavaly kapott magyar állampolgárságot.