Felére csökkent az uzsoraügyek száma

-

Rétvári Bence államtitkár szerint látványosan csökkent az uzsoraügyek száma, ami szerinte azt jelzi, a jogszabály-módosítások elérték céljukat.


Rétvári Bence a Magyar Időknek azt mondta, törvény írja elő, hogy 30 százaléknál nagyobb kamatot nem lehet kérni semmilyen megállapodásban, plusz a kétes hitelezőket egyre hatékonyabban leplezik le.

Egy 2011-es jogszabályváltozás után már börtönnel fenyegetik azt, aki aki mások szorult helyzetét kihasználva köt ki a megállapodásban aránytalanul nagy kamatot vagy más ellenszolgáltatást, ami nélkülözésbe taszíthatja az adóst. e

A szigorítás után a korábbinál többen kerültek börtönbe - mondja az államtitkár, aki szerint a lebukás valós veszélye sokakat elrettenthet, így az elfogott uzsorások egy részének helyét nem vették át új szereplők.

A rendőrség a lapnak elmondta, 2013-ban 320 uzsoraügyet regisztráltak, ehhez képest tavaly 125-re csökkent az ilyen esetek száma.

A rendőrségi adatokból az is kiderült, hogy az elkövetői kör jellemzően családokon belül szerveződik, és az ügyek szereplőinek nagyjából kétharmada az általános iskolát sem végezte el.