Felér pár súlyos beismeréssel Orbán új iránytűje

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Jobboldali értelmiségiek olyan vitairattal lepték meg a miniszterelnököt, amit ő a következő tíz év iránytűjének nevezett. A dokumentum – ha óvatosan is – komoly kritikákat fogalmaz meg az ország állapotával, így az elmúlt öt év kormányzásával kapcsolatban is. Tesztelje magát, felismeri-e a különbséget a baráti és az ellenzéki kritika közt!


„Magyarország és a magyar nemzet 2015-ös helyzetét nehéz tömören értékelni, talán a valósághoz legközelebb az áll, ha azt mondjuk: jó irányba halad” – talán ez az óvatosan optimista kijelentés a legjellemzőbb arra a kiadványra, amit pénteken, Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében mutattak be. Az idők jelei című vitairat – amelyet a Keresztény értelmiségiek Szövetsége, a Professzorok Batthyány Köre és a Magyar Polgári Együttműködés egyesület állított össze – az ország előtt álló kihívásokat, lehetséges megoldásokat kívánja összefoglalni. Ahogy a kormányfő fogalmazott: „Ez az írás a következő tíz év iránytűjének szerepére joggal aspirálhat.”

A mintegy ötven oldalnyi, közéleti témákat körbe járó dokumentumra kettősség jellemző: egyrészt az az optimista hangulat hatja át, hogy a rendszerváltás a második Orbán-kormány alatt befejeződött, de mégis számos (Osztie Zoltán plébános szerint pontosan 661) hiányosságot azonosít. Bár a fogalmazás általában óvatos, és a szerzők hisznek benne, hogy létezik keresztény megoldás, számos esetben ellenzéki politikusokat megszégyenítő nyíltsággal nevezik néven a problémákat, főleg a magyar politika örökzöld kérdéseiben: oktatás, egészségügy, szociális ellátás.

A lenti tesztben kiemeltünk néhány jellemző mondatot a vitairatból, amelyekhez a parlamenti jegyzőkönyvekben kerestünk hasonló témákban ellenzéki megszólalásokat. Próbálja ki, felismeri-e, hogy mi a féltve aggódó kritika, és mi az ellenzéki akadékoskodás, és kitalálja-e, hogy kitől származnak az alábbi idézetek!