Felépülhet Horthy Miklós aranyvonata

-

A koronaőrök régi álma valósulhat meg, a közbeszerzést már kiírták.


Megvalósulhat a koronaőrök régóta napirenden lévő kezdeményezése, a 24.hu szerint ugyanis felépítik a Szent Jobbot 1938-tól az országban körbehordozó Aranyvonatot. A lap szerint a vagon megépítésére tárgyalásos közbeszerzést írtak ki. Az Aranyvonat ügyét a Magyar Koronaőrök Egyesülete karolta fel.

Az Aranyvonat 1938-ban jutott főszerephez, akkor jött az ötlet, hogy hordozzák körbe a csonka országban a Szent Jobbot egy speciális vonattal. A szerelvény egy új gőzmozdonyból, két luxuskocsiból a kíséretnek és magából az Aranyvonatnak nevezett kocsiból állt. A vonat annak idején minden nagyvárosban megállt, a Szent Jobb pedig egy éjszakát ott is töltött, miután az adott város főterén bemutatták az ünneplő tömegnek a helyi potentátok és egyházi vezetők előtt – írja a 24.hu.

A különös felépítésű vagon azonban a második világháború káoszában eltűnt, és máig rejtély, hogy mi történhetett vele.

A közbeszerzési kiírás szerint november 30. az ajánlattételi határidő. A nyertes ajánlattevőnek fel kell újítani a vázat, felépíteni a kocsi maradék részét, féket beszerelni és kocsibelsőt kialakítani A vasúti kocsik fel- és átépítésében tapasztalt, szakemberekkel, szerszámokkal és persze vágányhálózattal ellátott szerelőcsarnokkal rendelkező győztesnek 18 hónapja van az építésre. A végeredmény pedig egy 33 tonnás, 18,21 méter hosszú, 4,65 méter magas, 3 méter széles, 10 ülőhelyes, 120 km/órás végsebességű műszaki csoda lesz. A 24.hu kiderítette, hogy a teljes szerelvényt mozdonyostul, kísérőkocsistul nem akarják rekonstruálni, valamint nem fogják vele körbevinni a Szent Jobbot az országban.