Felelőtlen gazdálkodás miatt 150 millióval támogatták, most nyomoznak

Fotó: MTI / Németh György / MTI / Németh György

-

Rendőrök lepték el a csőd szélén álló szegedi ifjúsági házat. Az önkormányzati cégvezető novemberben még minisztériumi kitüntetést kapott, most egy nappal a hűtlen kezelés gyanúja miatt végzett házkutatás előtt már az általa benyújtott üzleti tervet sem fogadták el. A város polgármesterét adó szocialisták és a közgyűlésben többségben lévő fideszesek egymást szidják.


Hűtlen kezelés gyanújával házkutatás volt kedden az önkormányzat tulajdonában lévő Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.-nél – adta hírül a Délmagyar.hu. A központot üzemeltető cég az önkormányzat tulajdonában van. A polgármester a szocialista Botka László. A feljelentő is szocialista, Tóth Károly helyi önkormányzati képviselő.

Pénzt és kitüntetést érő veszteségek

Közöttük azonban nincsen ellentét, közösen szapulják a Szeged költségvetését három év alatt 60 százalékkal megkurtító Orbán-kormányt. Annál inkább éles a nézetkülönbség a közgyűlés többségét adó fideszesek és a polgármesterükkel együtt is kisebbségbe szorult szocialisták között. Részben ennek az eredménye, hogy a közgyűlés évek óta asszisztál a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. vagyonvesztéséhez és eladósodásához. Legutóbb február 21-én mentették meg a céget a csődtől. A határozat szó szerint úgy fogalmaz: a közgyűlés jóváhagyja, hogy a társaság „felelőtlen gazdálkodás miatt” 150 millió forint támogatásban részesüljön. Tóth Károly szerint a hiányt az eredményezte, hogy a Fidesz és a Jobbik koalíciója 2011 és 2013 között lényegében szabad rablást engedett a Jobbiknak. Állítja, hogy az ifjúsági háznál sokszorosára emelkedtek az ügyvédi, tanácsadói díjak, az őrzésre fordított pénzek. A közgyűlési többség ezzel szemben mindössze annyit tett, hogy tavaly júniusban leváltotta az ügyvezetőt, és az addig regionális ifjúsági programokért felelős régi motorost, Vajda Árpádot nevezte ki a cég élére. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma novemberben az ifjúságsegítő szakma legrangosabb elismerésével, a Szent Kristóf-díjjal tüntette ki Vajdát és az intézmény kulturális menedzserét, Pleskonics Andrást.

Menekülés a nyomozók elől

Pedig azon túl, hogy tavaly is sikerült megrendezni a Szegedi Ifjúsági Napokat, igaz, veszteséggel, nem túl sok eredményt tudott felmutatni a cég ügyvezetése a 2013-as gazdálkodásról készített beszámolójában. Szegedi Ifjúsági Napok Szegedi Ifjúsági Napok A közgyűlés által hétfőn tárgyalt dokumentum szerint a társaság tevékenysége „leginkább ráfordítással jár, bevételteremtő tevékenysége minimális”. A rendezvényközpont addig profitált, amíg cégek bérelték ki, a válságban azonban ez a lehetőség is elillant, és az új vezetők is inkább a kulturális rendezvényeket pártolták. Pénzt azonban nem kaptak hozzá a tulajdonostól. A céghez tartozó Belvárosi Mozi százéves épülete szép, de komolytalan a 3D világában, az újszegedi Partfürdő és kemping medencéi pedig évek óta nem kapnak működési engedélyt, a vendégházak omladoznak. Erre sincs pénz. A nonprofit kft vesztesége tavaly 114 millió forint volt, hitelei több mint 200 millió forintra rúgnak. A széthúzó közgyűlés koncepciótlanságára jellemző, hogy a sikeresnek tartott Szegedi Ifjúsági Napokat idén már csak a magánszféra, egy szegedi rendezvényszervező vállalkozás bevonásával tudják megoldani, vagyis éppen azzal a módszerrel, amellyel a fideszes többség szakítani akart. A süllyedő hajón pedig a jelek szerint már senki sem akar maradni. A közgyűlés nem fogadta el a Vajda Árpád által 2014-re kidolgozott üzleti tervet, és ügyvezetői mandátumát sem hosszabbította meg. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz az ügyben.