Félelmetes győzelmével csodaországban maradhat a hokiválogatott

Fotó: MTI/EPA / Anatolij Malcev

-

A magyar jégkorong-válogatott 1939 után ismét meccset nyert az A csoportos világbajnokságon, Szentpéterváron. A Fehéroroszország elleni fantasztikus 5-2-es győzelemmel nagy lépést tett Rich Chernomaz szövetségi kapitány együttese a bennmaradás felé.


Jégkorong-vb, B csoport, 6. forduló:

Magyarország – Fehéroroszország 5-2 (2-1, 2-1, 1-0)
Szentpétervár, Ljubilejnij Aréna

A magyar válogatott úgy lépett jégre Fehéroroszország ellen, hogy eddig 11 meccset játszott a mostani ellenféllel, egy döntetlen mellett tíz belorusz győzelem volt a mérleg. A fehéroroszok ráadásul a vébén megverték a szlovákokat, így muszáj volt nyerni, ha a magyarok kikapnak, akkor biztosan kiesnek az A csoportból, ez volt a tét.


Nem nyomta agyon a tét Sofronékat


A hatalmas nyomás azonban nem hatott negatívan a csapatra, sőt, viszonylag gyorsan kétgólos vezetésre tettek szert a magyarok, előbb Nagy Gergő talált a kapuba (1-0), majd a tizedik percben emberhátrányból (!) növelték az előnyt, Vas János centerezése egy fehéroroszról került a hálóba. (2-0)


2-0


Az ellenfél gyorsított a játékon, és az első harmadban szépített, majd a másodikban egyenlített is (2-2).


Nem törtek össze a magyarok a fehérorosz gól után


A magyar csapat viszont nem esett össze, sőt, igazi nagy csapatként kegyetlenül kihasználta a fehéroroszok hibáját, Szirányi zseniálisan indította három ember között Sebőköt, aki bevágta a ziccert. (3-2)

Három perc telt csak el, amikor Galló szerzett korongot a fehérorosz kapu előtt, bemutatta, hogy beadja középre, közben pedig a kapuba bombázott. (4-2)

A fehéroroszok hiába próbálták az utolsó harmadot megnyomni, kettős emberelőnyben sem tudtak gólt lőni az utolsó másodpercekben pedig Vas János az üres kapuba lőve a korongot beállította az 5-2-es végeredményt.


Nagyot küzdött a magyar csapat


A magyar válogatott először tudta legyőzi Fehéroszországot, és utoljára 1939-ben tudott meccset nyerni az A csoportos vébén, akkor Belgiumot verte 8-1-re.

Ez a történelmi győzelem azt jelenti, hogy a magyar válogatott bent maradhat az elitben, ha hétfőn legyőzi Németországot, de egy esetleges vereséggel is A csoportos maradhat abban az esetben, ha a fehéroroszok kikapnak a franciáktól.