Felejtsen el mindent, amit a banánról hitt

Fotó: AFP / PAUL J. RICHARDS

-

Mélyre ástam magam a banánügyben annak örömére, hogy egy újabb faját találták meg az Andamán-szigetek erdejeiben a legnépszerűbb déli gyümölcsnek. Igaz, hogy veszélyben van? Valóban sárga a színe? Tényleg radioaktív? És mennyi vér tapad hozzá? Minden, ami az embernek a banánról elsőre eszébe jut, vagy tévedés vagy pontatlan általánosítás.


Mi történt?

A Kis-Andamán sziget dzsungelében indiai botanikusok rábukkantak egy új, eddig ismeretlen banánfajra, amelyet Musa indandamanensis-nek neveztek el. A növény termő része háromszorosa az eddig ismert banánféléknek, a törzse pedig 11 méteres is lehet, ami szintén rekordméretnek számít. A Musa indandamanensis termésének narancsszínű a húsa és ehető. A Taiwania című folyóiratban megjelent publikáció szerint rendkívül édes ízű a gyümölcs. Az új banánfaj gyümölcsének magjai minden gond nélkül képesek kihajtani, így képes magától is szaporodni. Az óriásbanán génjeire máris számítanak az indiai banántermesztés felturbózásában.Banánfaj? A banán az nem egy növény?

Ó, ha ennyire egyszerű lenne a helyzet. Amit banánnak nevezünk és a boltban lehet kapni, az jellemzően a Musa acuminata és a Musa balbisiana nevű növények valamelyik kultúrnövényi nemesített változata. Az acuminata banánok inkább gyümölcsként, a balbisiana fajok (és a hibridek) pedig inkább főzőbanánként tűnnek fel a boltokban.


A fajok kérdése azonban nem ennyire egyszerű. A világ különböző tájain ötven-száz olyan faj van, amely a banánféléket tömörítő Musa nemzetség tagja, és néhány azonos családba tartozó növénynek is van még a banánra hasonlító, az élelmiszeripar által használt termése.


A növény, amelyet banánnak ismerünk csak egy a banánok közül


Szóval a banán az ötven-száz növényt jelent?

Még mindig erős leegyszerűsítés: ha bemennek a zöldségeshez, akkor jó eséllyel a Cavendish nevű kultúrnövény-változattal (cultivar a szakszó erre) fognak találkozni. Valószínűleg ennek is a Grand Nain nevű változatával, ami a Chiquita nevű cég saját banánja. Ezen kívül még több száz kultúrnövény-változat létezik. Az alacsony becslések 300-ra teszik a variánsok számát, a kicsit merészebbek viszont ezernél is több változatról beszélnek.


A nem nemesített Musa nemzetségbe legalább hetven különböző faj tartozik. Ezek mellett gyakran bukkannak új fajokra. A Musa indandamanensis feltűnésével nagyjából egy időben egy thai kutatócsoport a Musa nanensis nevű korábban nem ismert faj ötven egyedére bukkant a thai-laoszi határ mentén.


A világ legnagyobb banántermelői


Hallottam, hogy a banán veszélyben van? De ha ilyen sokféle banán létezik, akkor mi van veszélyben?

A kétezres évek elején kezdett mindenki arról beszélni, hogy a fekete sigatoka nevű gombás fertőzés tíz éven belül elpusztíthatja a banántermelést. A Cavendish-banán nem tud ellenállni ennek a rendkívül agresszív gombának, a fertőzés pedig a gyümölcsök ötven százalékának elvesztésével is járhat. Ugandában kitenyésztettek ugyan egy ellenállóbb génmódosított Cavendish-változatot, de a probléma koránt sincs megoldva. Nem segít a tény, hogy a Cavendish nem szexuálisan szaporodik – ezekben a banánokban mag sincs –, így genetikailag az összes növény ugyanolyan.


Az összes banánültetvény kihalása – vagy legalábbis a Cavendish-termelés gazdaságtalanná válása – nem annyira sci-fi gondolat, mint elsőre tűnik. Az 1950-es években a panama betegség nevű gombás fertőzés gyakorlatilag kiirtotta az akkori Gros Michel-típusú banánt termesztő ültetvényeket. Ezzel kezdődött a Cavendish-korszak.Mi jön a cavendish után?

Ha a fekete sigatoka és a gombaölő vegyszereket kinevető új panama betegség elterjed, annak több zavaró következménye lesz. Az egyik az éhínség. A banán jóval több, mint izgalmas „déli gyümölcs”, egyes területeken az alapélelmiszerek közé tartozik.


A másik következmény pedig az, hogy az általunk most ismert banán teljesen eltűnhet. Ennek a hatását nehéz felmérni. A Chiquita és a nagy banántermelők nem azért rendezkedett be Cavendishre, mert ez a legfinomabb banán. A régen minden jobb volt szemlélet képviselői szerint a Gros Michel finomabb volt, és a Fülöp-szigeteken termő Lakatan-banánról is azt mondják, hogy édesebb, ízletesebb, mint a Cavendish. (Hogy a helyzet ne legyen egyszerű, a Lakatannak is megvan a maga vírusa, ellenálló banánfajt pedig még nem találtak.)


banán

A banán még bőven zöld, amikor a hajókra rakodják


Ha már Chiquita, a köztársasághoz biztosan van valami köze a banánnak

A három legnagyobb amerikai banántermelő cég – Chiquita, Del Monte, Dole – mindegyikéhez fűződik egy-egy húzós történet. A korábban United Fruit Company névre hallgató Chiquita működése nyomán született meg a banánköztársaság kifejezés. A cég több sztrájk és munkásmozgalmi törekvés leveréséért volt felelős Közép-Amerikában, a leghíresebb ezek közül az 1928-as ciénagai „banánmészárlás”, amelyben több száz ember vesztette életét. Emellett minden eszközt bevetettek, hogy az országok, amelyekben az United Fruit tevékenykedett, kellően piacbarátok maradjanak, még ha ehhez a kormány megdöntésére is volt szükség, ahogy az Guatemalában történt. A minden eszközben a terrorszervezetek támogatása - ezért 2007-ben az amerikai szövetségi bíróság is elítélte a céget - és a CIA-s kapcsolatok mozgósítása is benne volt.


A Dole-hoz a hawaii királyi ház megdöntése és a sziget annektálása köthető. Ehhez képest a Del Monte afrikai munkás- és emberi jogi problémái tulajdonképpen eltörpülnek.


United Fruit Company


És a radioaktivitás?

A hír igaz, a bolti forgalomban kapható banánok is tartalmaznak kálium-40 izotópot, sőt sugárzást bocsátanak ki. Ez nem szennyezés eredménye, a növény természetesen tartalmazza a részecskéket. A kálium-40 két módon tud átalakulni: elektron befogásával és pozitron – ez az elektron antirészecskéje, szóval antianyag! – kibocsátással argon-40 izotóppá, vagy béta-bomlással kalcium-40 izotóppá változik. Az izotóp felezési ideje 1,25 milliárd év, szóval nem a sugárzás miatt fog eltűnni a banánja a hűtőből.


A tényen fellelkesedve Rhett Allain, a Wired újságírója kiszámolta, hogy mennyi banán kellene 2000 watt megtermeléséhez. A legideálisabb esetben is egy kétszáz kilométeres banángömb lenne az erőmű közepén.


banán

Permetezéssel egyelőre féken tarthatók a banánt pusztító kártevők


Ha eddig minden állítás téves volt, menjünk vissza a kályhához. A banán sárga!

Kacagni fognak, nem. A Cavendish persze sárga, amikor megérett (illetve a szállítás végén etilénes környezetben gyorsérlelésnek vetik alá.) UV-fény alatt már kék a színe, ráadásul fluoreszkál is. Érdekesebb viszont, hogy a kelet-ázsiai banánfajták között akad rózsaszín, skarlátvörös is.


Az indiai kutatók által megtalált új banánfajnak pedig egészen narancssárga a színe.