Felejtse el az Ubert! A dróntaxi sokkal menőbb

Forrás: EHANG

-

Ha már az önvezető autókban sem igazán bízik, most ne nézzen ide. A kínai Ehang által tervezett 184 nevű járgány egy olyan drón, amibe beleülhetünk, de az irányítást nem adja a kezünkbe.


A céges honlap szerint az Ehang 184 a "legbiztonságosabb, legökóbb (!) és legokosabb alacsony magasságban közlekedő autonóm repülőeszköz." A Las Vegas-i CES szórakoztató elektronikai szakkiállításon bemutatkozó vállalat igazgatója még ennél is nagyobbat mondott a Daily Mailnek:


Tudja milyen egy Ferrariban ülni? Ez tízszer jobb.


A személyszállító drón biztonságosságát nem csak az garantálja, hogy a fontosabb rendszerei redundánsak, hanem az is, hogy a gép folyamatosan beszél az irányítóközponttal, az számolja az ideális útvonalat, az parancsolja földre a gépeket, ha elromlik az idő. Vész esetén emberi pilóta is átveheti az Ehang 184 vezetését, de ez sem a dróntaxiban ülő ember lesz, hanem egy profi.


Szóval ha már elővette a járgányra szánt 60-90 millió forintot a párnacihából, akkor korai volt az öröm. Amíg központ és vész esetén bevethető pilóták nincsenek, addig dróntaxi sincs.


A tablet csak a célpont megadására szolgál, nem lehet vele irányítani a drónt


A gépben van légkondi és 4G-s internet is. Rádióról nem esett szó, úgyhogy aki nem tud reggeli talkshowk nélkül munkába járni, kénytelen lesz az internetről streamelni azt a távoli jövőben.


A 184 hatótávolsága 16 kilométer, az akkumulátorai 23 percig képesek a levegőben tartani a gépet. Ehhez az is kell, hogy az utas ne legyen nehezebb 120 kilogrammnál .