Felejtse el a drogokat, csak nézzen a másik szemébe!

Forrás: The Picture Desk

-

Halvány megvilágítás és egy szempár – ennyi kell, hogy pár perc alatt furcsa hallucinációk törjenek ránk.


Könnyen módosult tudatállapotba lehet kerülni attól, ha hosszabb ideig intenzíven nézünk egy másik ember szemébe. A felismerés egy olasz kutató, Giovanni Caputo nevéhez fűződik, aki az Urbinói Egyetemen végzett kutatásokat a témában.

Caputo negyven fiatal önkéntest rendezett párokba, és azokat egy halványan megvilágított szobában ültette le egymástól egy méterre. A világítás épp elég volt arra, hogy kivegyék a másik finom arcvonásait, de a színeket már nem tudták beazonosítani. A párok egyik fele egymással szemben ült, a másik egymásnak háttal, arccal a falnak. A résztvevőknek nem mondták meg, hogy milyen kísérletről van szó, csak annyit, hogy meditatív élményben lesz részük.

Tíz perc múlva egy kérdőívet kellett kitölteniük a tapasztalatikról. Az egymással szemben ülők színeket láttak, és hangokat hallottak, az idő lelassult számukra, és elszállva érezték magukat. Csaknem 90 százalékuk számolt be arról, hogy a partnerük arcának az alakja megváltozott, 75 százalékuk szörnyeket látott, 15 százalékuk pedig egy rokon vonásait látta meg a másikban. A falat bámuló kontrollcsoport nem számolt be hasonló jelenségekről.


Egyelőre még nincs biztos magyarázat a furcsa hallucinációkra. Caputo egy korábbi kísérletében ötven önkéntest kért meg arra, hogy tíz percig figyelje a saját képmását egy tükörben. Kevesebb, mint egy perc kellett nekik ahhoz, hogy furcsa kábulatba kerüljenek. Az arcuk elmozdult, átalakult, állatok, szörnyek, sőt elhunyt családtagok vonásait vette fel.