Felejtsd el az NB I-et, Norbi, az igazi foci most kezdődik!

-

Noha kevés magyar focistának jött be az olasz bajnokság, Koman Vlagyimir és Laczkó Zsolt több Serie A-meccsen is pályára léphetett. Azt tanácsolják a Palermóba igazoló Balogh Norbertnek, felejtse el, hogy itthon játszott, mert egy kőkemény világba érkezik, amely köszönőviszonyban sincs a magyar NB I-gyel. Az első néhány edzésen eldőlhet a sorsa, de megvan az egyénisége ahhoz, hogy Olaszországban is sztár legyen.


Nem mondhatni, hogy a magyar focisták meg tudták volna vetni a lábukat az olasz első osztályban. Détári Lajos persze más kávéház, talán ő az utolsó európai mércével is jegyzett focistánk, a következő pedig akár Balogh Norbert is lehet, akit 2,2 millió euróért szerződtetett a Palermo.


Körbejárták az országot a magyar focisták

Tamás Krisztián és Filkor Attila már egészen fiatalon kikerült Olaszországba. Előbbi nem tudott élni a Milannál a lehetőséggel, azóta a Varese és a Spezia csapatában is játszott. Filkor szintén évekig volt a Milan játékosa és a városi rivális Interé is, de egyetlen felnőtt bajnokin sem lépett pályára, viszont kölcsönadták nyolc (!) olasz kiscsapatnak, majd 27 évesen hazatért Újpestre.

Rudolf Gergely a Genoában 12 meccsen egy gólt lőtt, a Bariban 13 találkozón kettőt, most a Videotonban focizik.

Novothny Soma a Napoli játékosaként egy felnőtt meccsen sem lépett pályára, de kölcsönadták a Paganese, a Mantova és az FC Südtirol csapatának is, mielőtt – szintén kölcsönbe – ő is hazatért volna Diósgyőrbe.

A Bresciában 130 meccset lehúzó Vass Ádám és az ugyanitt 82 meccsen tíz gólt szerző Feczesin Róbert ugyan 2007 és 2012 között volt a klub alkalmazásában, de szinte végig a másodosztályban szerepeltek.


Nincs olyan olasz város, ahol ne játszott volna Filkor Attila


Üdítő kivétel lehet Koman Vlagyimir és Laczkó Zsolt, mind a ketten a nagy múltú Sampdoria játékosai voltak, mind a ketten több mint harminc meccsen játszottak, és többször pályára léphettek az első osztályban is. A Sampdoria viszont kiesett az első osztályból, amire a helyi ultrák igen keményen reagáltak, megtámadták a csapat játékosait. A másodosztályban való rossz szereplés után is volt, hogy tojás- és narancszápor fogadta az idegenbeli meccsről hazatérő csapatot, néhány játékost és a csapatorvost meg is ütötték.


Koman 2011-ben a Milan és Robinho ellen


„Volt olyan, hogy a szurkolók csuklyában felszálltak a buszra, és késsel fenyegetőztek. Nem rossz a helyzet, még annál is rosszabb. Remélem, meg fogom találni a közös nevezőt a Sampdoria vezetőivel, mennék én mindenfelé, csak el Olaszországból“ – fogalmazott akkor Koman Vlagyimir. Az idő azonban megszépített mindent, legalábbis erre enged következtetni az, hogy most már Koman is másképp emlékszik vissza az Olaszországban történtekre, és igenis remek döntésnek tartja, hogy Balogh Norbert elfogadta a Palermo ajánlatát.

„Nyolc évet voltam kint, azért az nagyon sok, és egyszerűen már elvágyódtam Olaszországból – indokolta kérdésünkre akkori nyilatkozatát Koman. – Azóta viszont rengeteget változtak a körülmények odakint.


Ahogy én látom, már sokkal bátrabban dobják be a fiatalokat a mély vízbe,

és bár még mindig sok a kölcsönadás, már messze nem az van, hogy megvesznek valakit, és egyből odadobják egy kisebb csapatnak. A Serie C-ből már szinte képtelenség kimászni és visszakerülni az első csapathoz.”


Balogh leigazolása és orvosija vezető hír volt a klub honlapján


Balogh Norberttel a legutóbbi válogatott összetartáson találkozott először Koman Vlagyimir, így személyesen nem ismerte, de szerinte nem véletlenül fizettek érte ilyen sok pénzt. „Megpróbálják majd úgy felépíteni, mint ahogy tették azt Iliciccsel, Dybalával vagy Cavanival, mert egy borzalmasan tehetséges játékosról van szó, aki még mindig csak 19 éves, és rengeteget tud kint fejlődni” – támasztotta alá Koman a Palermo elnökének, Maurizio Zamparininek azt a nyilatkozatát, amelyben arról beszélt, hogy az új Cavanit látja Baloghban.

„Miért ne lehetne ő az új Cavani? – kérdez vissza kérdésünkre Laczkó Zsolt. – Magyarországi léptékkel mérve rengeteg pénzt fizettek érte, de látva a tehetségét, szerintem még többet is megér. Egy ugyanilyen képességű szerb játékosért háromszor ennyit fizettek volna. Nagyon nagy dolog ez az átigazolás, egy nagyon komoly csapatba került Norbi, aki különleges adottságokkal rendelkezik.”


UC Sampdoria v Brescia Calcio - Serie A

Laczkó 2011-ben a Brescia elleni Serie A-meccsen


Hogy mire kell odafigyelnie Baloghnak? Laczkó szerint az egyik legfontosabb dolog, hogy el kell felejtenie azt, hogy eddig Magyarországon játszott. „Egyszerűen felejtse el, hogy itthon focizott!


Egy kőkemény világba kerül, egy olyan helyre, amit még soha nem látott,

és nem szabad összehasonlítania az NB I-gyel, mert akkor csak kapkodni fogja a fejét. Nagyon szokatlan lesz neki, hogy csatárként a tökéletes védekezést várják majd el tőle, de a legjobb szakemberek fogják megtanítani arra, hogy hogyan helyezkedjen akkor is, amikor az ellenfélnél van a labda.”


Balogh Norbert Sándor; Kovács István Ádám;

Megtanítják majd védekezni


Laczkó szerint Olaszországban vannak a világ legjobb védői, fizikálisan és taktikailag is itt vannak a legkomolyabb hátvédek, akikkel az elején biztos sokat fog szenvedni. „De így fog rengeteget tanulni és baromi sokat fejlődni, a közeg is segíteni fogja ebben. Persze Debrecenben is jó csapatban, jó játékosok között játszott, de


az igazi futball most kezdődik a számára.

Fontos, hogy ne adja fel az elején, ha kevesebbet játszik. Mentálisan nagyon erősnek kell lennie, akkor tud majd technikailag, taktikailag és fizikálisan is fejlődni.”

Koman szerint a Palermo egy kicsit más, mint a többi olasz csapat, ez kedvezhet Baloghnak. „Bár Zamparini elnök híres arról, hogy minden évben tíz edzőt fogyaszt el, Palermo mégis olyan hely, ahol nincs akkora nyomás a játékosokon. Ez azért is van, mert egyedüli csapat a városban, így a szurkolói is nyugodtabbak, nem olyan vérmesek az ultrák, mint máshol.”


France : Palermo football club supporters attend the first training of Palermo

A palermói ultrák


Amikor arra kértük a két focistát, hogy tanácsoljon valamit Balogh Norbertnek, Koman így felelt: „Nagyon nagy a profizmus odakint minden téren, így hatalmas lesz a konkurenciaharc is. Ha valaki nem tud élni azzal a lehetőséggel, amit megkap, akkor nagyon nehéz dolga lesz a jövőben. Nagyon fontos, hogy Norbi egyből mutassa meg azt, hogy mire képes, ne hagyja, hogy elnyomják, ne legyen visszahúzódó, amint lehet, állítsa fel a csapaton belül a hierarchiát.


Az első pillanattól kezdve adja saját magát, tolja, ami a csövön kifér.

Annak ellenére, hogy én a végén már elvágyódtam Olaszországból, a pályán kívül nem lesz semmi gondja, mert szenzációs ott az élet, szóval tényleg csak a focira kell majd figyelnie.”


Ami a csövön kifér!


Laczkó egyetért Komannal, szerinte is az a legfontosabb, hogy az első perctől kezdve tegye oda magát Balogh, bár szerinte ezzel nem lesz problémája a fiatal, vagány csatárnak. „Aki 19 évesen meg merte itthon csinálni azokat a dolgokat a pályán, amiket Norbi megcsinált, annak szerintem nem lesz baja a beilleszkedéssel. De az tény, hogy az a legfontosabb, hogy bátran meg merje mutatni, amit tud, hogy lássák rajta, hogy duzzad az önbizalomtól. Soha nem felejtem el, amikor kikerültem a Sampdoriához, ugyanilyen bátran kezdtem, és két nappal később máris a kispadon találtam magam a Juventus elleni meccsen, pedig nagyon bő volt a keret.”


Balogh Norbert; Varga Jószef; Tisza Tibor

Itthon már bizonyított


Laczkó szerint jelenthet némi hátrányt Balogh számára, hogy kint már megy a bajnokság, míg itthon csak a felkészülésnél tartanak, de a mentalitásával kiegyenlítheti ezt a hátrányt. „Az első pár edzés létfontosságú lesz. Ha nála van a labda, akkor bátran meg kell csinálnia a cseleket, ha pedig nincs nála, akkor mindig lemozogni és kérni, folyamatosan játékban lenni. Lássák azt, hogy nem fél, mert odakint az egyéniségeket keresik. De Norbit nem féltem, mert már itthon is bizonyította, hogy egy kivételes egyéniség.”