Fele annyit fog keresni az új FIFA-elnök, mint a régi

Fotó: MTI/AP/KEYSTONE / Ennio Leanza

-

De azért Gianni Infantinónak sem kell hó végén kölcsönkérnie a szomszédoktól.


A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) pénteki zürichi rendkívüli kongresszusán elfogadták a szervezet alapszabályának több módosítását is, köztük azt, amely kimondja, hogy a választott vezető tisztségviselők fizetése a jövőben nyilvános lesz. Ez vonatkozik a frissen megválasztott elnökre, Gianni Infantinóra is.


Aki – egyelőre meg nem erősített hírek szerint – évi 3 millió eurót fog keresni. A pontos összeget majd a májusi mexikói kongresszuson hozzák nyilvánosságra. Annyit viszont tudni lehet, hogy ez az összeg alig több, mint a fele az előző elnök, Sepp Blatter 5,5 millió eurós fizetésének.

Infantino csak fizetést fog kapni, bónuszokat nem, szemben Blatter korábbi gyakorlatával. És ezentúl nem az elnök lesz a szervezet legjobban fizetett munkatársa, hanem az általános főtitkár (Secretary General), aki viszont a bónuszokat is megkapja majd az elnökéhez hasonló alapbére mellé. Ez a szerencsés FIFA-munkatárs a német Markus Kattner lesz.

Blatter ugyan a jövőben már nem fog fizetést kapni a FIFA-tól, cserébe viszont megtarthatja a céges autót, ami egy Mercedes-Benz – egészen addig, amíg le nem zárul az ellene csalás és sikkasztás vádjával folyó bírósági eljárás.