Feldühödött kurdok követhették el az ankarai merényletet

-

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) vezetője szerint könnyen lehet, hogy a kurdok egy renegát csoportja tervelte ki a támadást – jelentette csütörtökön a kurdpárti Firat hírügynökség.


Cemil Bayik elképzelhetőnek tartja, hogy a török hadsereg kurdisztáni katonai akciója miatt feldühödött kurdok követhették el az ankarai merényletet szerda este.

„Nem tudjuk, ki hajtotta végre a támadást. De az biztos, hogy korábban a Kurdisztánban végrehajtott mészárlások megtorlásaként követtek el hasonló támadásokat. Elképzelhető, hogy az elkövetők jelentkezni fognak, hogy tudassák, miért támadtak" - húzta alá Bayik.

A török kormányfő korábban arról számolt be, hogy egy szíriai kurd férfi hajtotta végre az öngyilkos merényletet, aki a Szíriában harcoló Népvédelmi Egységek (YPG) tagja, melyet Ankara terrorszervezetnek tekint. Törökország az elmúlt hónapokban átfogó katonai akciót hajtott végre az ország délkeleti részében a kurd fegyveresek ellen. A harcok miatt tízezrek menekültek el otthonaikból. Az elmúlt napokban Törökország Szíria kurd kézen lévő északi területeit is ágyúzta.