Felcsút kivétel: a földhivatal megtagadta, hogy kiadja, kié a föld

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

A Direkt 36 újságírója több tucat ingatlan tulajdoni lapját kérte ki, de egy idő után a hivatalvezető közölte: nem adnak ki több iratot. Az esetről az újságíró számolt be.


Az újságíró Felcsút környéki földek tulajdoni viszonyait szerette volna megismerni, ezért az elmúlt hetekben többször is járt a járási földhivatalban, és helyrajzi számok alapján kért információt a tulajdonosokról. Az első pár alkalommal a hivatal munkatársai segítőkészek voltak, pénteken azonban azzal fogadta az újságírót az ügyintéző, hogy rossz híre van, nem adhat ki neki több információt a földekről.


Utóbb ezt a hivatalvezető is megerősítette, mondván, az újságíró kérései “tömeges adatgyűjtésnek” minősülnek, és ilyen esetben külön kérelmet kell beadni, amiben meg kell jelölni az adatgyűjtés célját is, illetve azt, hogy milyen törvény felhatalmazása alapján történik az adatgyűjtés.

A földhivatalban az információs önrendelkezésről szóló törvényre hivatkoztak, és azt is megjegyezték, hogy nagyon fontos, hogy az érintettek hozzájárulása is szükséges az adatszolgáltatáshoz. Az újságíró azonban a hivatkozott paragrafusokban csak annyit talált, hogy a földhivatalnak a saját eszközén biztosítania kell a betekintést, illetve hogy ez az eljárás ingyenes. Az infotörvény megjelölt paragrafusai pedig csak általánosságban beszélnek az adatfajtákról, illetve a közérdekű adatok fogalmáról.

Az újságíró utóbb indoklást kért a Bicskei Járási Hivataltól, amelytől azt is megkérdezte, hogy a történteknek van-e köze ahhoz, hogy Felcsúton és környékén a miniszterelnöknek és családjának is vannak ingatlanjai. Választ egyelőre nem kapott.