Felbontja Ukrajna az Oroszországgal kötött katonai egyezményét

Fotó: Getty Images / Adam Berry

-

Mivel Oroszország veszélyezteti Ukrajna biztonságát és területi egységét, ezért Ukrajna úgy döntött, hogy felbontja az 1993. május 26. óta érvényben lévő katonai-műszaki együttműködését Oroszországgal. Ezt Arszenyij Jacenyuk jelentette be a kormány szerdai ülésén.


Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) tavaly novemberben közölte, hogy már egyetlen olyan ukrán vállalat sem működik együtt az orosz féllel, amely katonai, védelmi eszközöket, illetve kettős felhasználású termékeket állít elő.
Szakértők szerint Ukrajna nem veszít semmit az együttműködés leállításával, mert az ország keleti felében dúló harcok miatt növekedett a belső szükséglet, és képes az ország termékeinek új piacokat találni.


Porosenko: „Most már valóban háborúban állunk az oroszokkal”

Az ukrán elnök a BBC-nek adott interjújában mondta, hogy Ukrajna háborúban áll keleti szomszédjával. Porosenko kiemelte, hogy egyáltalán nem bízik meg Putyinban, és nincs olyan választási lehetősége, hogy tárgyaljon Putyinnal. Kiemelte, hogy szerinte Oroszország támadásra készül a nyáron. „Azt gondolom, hogy készen kell állnunk erre, de nem adhatunk semmilyen alkalmat a provokációra ( a támadás kiprovokálására – a szerk.), ez teljesen a saját felelősségük kell, hogy legyen” – fogalmazott az elnök.


Mindeközben Dmitrij Peskov,a Kreml szóvivője azt állítja, hogy hiányzik a két ország egymásba vetett bizalma, amely „bizonyos kötelezettségek megszegéséből” fakad. Sergej Lavrov szintén Ukrajnát okolja a kialakult helyzetért, szerinte kijevi radikálisok tehetnek a konfliktus eszkalálódásáról.


Oroszország tavaly márciusban katonai segédlettel törvénytelenül elcsatolta a Krím félszigetet Ukrajnától. Ezt követően néhány héten belül szakadár megmozdulások kezdődtek Ukrajna keleti részén, Donyeck és Luhanszk megyékben – Kijev és a nyugati országok szerint Oroszország támogatásával és finanszírozásával. Az oroszbarát szeparatisták önkényesen kikiáltották a két megyében „köztársaságaikat", kinyilvánították elszakadásukat Ukrajnától. Kijev terroristáknak minősítette a szakadárokat. A rend és az ország egységének helyreállítása érdekében áprilisban terrorellenesnek elnevezett műveletet indított a fegyveres erők, a Nemzeti Gárda és önkéntes alakulatok részvételével. A fegyveres szemben állás máig tart a fegyveres erő és a szakadárok között, az ENSZ adatai szerint a válság halálos áldozatainak száma már meghaladta a hatezret. A szakadárokat Kijev szerint Oroszország látja el fegyverekkel, lőszerekkel, és egyéb utánpótlással, továbbá Oroszországban kiképzett zsoldosok és hivatásos orosz katonák harcolnak a kelet-ukrajnai szakadárok oldalán.

Az ENSZ szerint legalább hatezer ember halt meg 2014 áprilisa óta.