Feladta magát a katalán elnök

Fotó: AFP / JOSEP LAGO

-

Carles Puigdemont és kabinetjének négy tagja besétált a belga rendőrségre.


Gilles Dejemeppe, a belga főügyészség szóvivője szerint a katalán kormány öt menesztett tagja maga jelentkezett a belga rendőrségen, ezután pedig őrizetbe vették őket.

Vasárnap délután meghallgatja őket a vizsgálóbíró, akinek hétfő reggelig kell döntenie fogva tartásukról vagy feltételes szabadon bocsátásukról. A meghallgatáson a vizsgálóbíró, egy tolmács és az öt politikus vesz részt. A belga főügyészség várhatóan vasárnap este közli a vizsgálóbíró álláspontját.

Spanyolországban lázadással, zendüléssel és hűtlen kezeléssel vádolják Katalónia tartomány korábbi politikai vezetését, mert az alkotmányellenesnek minősített névszavazás után kikiáltották a tartomány függetlenségét. Puigdemont és társai Brüsszelbe utaztak, Madridban pedig európai elfogatóparancsot adott ki ellenük.

A spanyol kormán feloszlatta a katalán autonóm parlamentet és kormány, és előrehozott választásokat írt ki.

Puigdemont korábban azt mondta, kész együttműködni a spanyol hatóságokkal, de elvesztette bizalmát a szerinte átpolitizálódott spanyol igazságszolgáltatásban.

Az európai elfogatóparancs szabályai szerint az állam, ahol az elfogás megtörtént, legfeljebb 60 napon belül köteles az illetőt visszajuttatni abba az tagállamba, ahol az elfogatóparancsot kibocsátották. Ha az érintett hozzájárul az átadáshoz, a határozatot tíz napon belül meg kell hozni.

Súlyos bűncselekmény esetében nem szükséges, hogy a cselekmény mindkét tagállamban bűncselekménynek minősüljön. Egyetlen követelmény, hogy legalább három évi szabadságvesztéssel legyen büntetendő a kibocsátó tagállamban.

Az uniós szabályozás szerint egy tagállam akkor utasíthatja el a keresett személy átadását, ha már elítélték ugyanazon bűncselekmény miatt, ha illetékes az adott ügyben, ha a végrehajtás szerinti tagállamban is büntetőeljárás folyik ellene, illetve elévülés vagy amnesztia esetén.