Feladta magát a brit Snowden

Fotó: AFP / Andy Buchanan

-

William McNeilly azt követően tűnt el, hogy közzétett az interneten egy 18 oldalas dokumentumot, melyben a Trident nevű brit nukleáris bázis tarthatatlan biztonsági állapotára hívta fel a figyelmet.


A brit királyi haditengerészet 25 éves tengeralattjárósa szerint a Trident bázis „egy kirobbanásra váró katasztrófa”. A fiatal tengerész napokig különböző országokban bujkált hamis személyazonosságokat használva, ám hétfőn feladta magát az edingurgh-i repülőtéren - jelenti a The Guardian.


„Miután kidolgoztam a belem, kockáztattam az életem és lényegében feláldoztam mindenem, hogy figyelmeztesselek titeket és a kormányt, ingyen étkezésekkel és ingyen szállással leszek megjutalmazva. A börtönben.” - írta McNeilly egy Facebook bejegyzésben mielőtt jelentkezett volna a hatóságoknál. A férfi azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy más szivárogtatókkal ellentétben, ő nem tett közzé olyan adatokat, melyek mások életét veszélyeztethették volna. „A célom pusztán az volt, hogy megvédjem az embereket és a hazámat. Bármi történik, ne aggódjatok, jól leszek”A közzétett anyagban McNeilly azt állítja, hogy a nukleáris bázisra könnyebb bejutni, mint néhány szórakozóhelyre. Szerinte a súlyos emberhiányban szenvedő létesítménybe csak idő kérdése, hogy behatoljon egy pszichopata vagy egy csapat terrorista.


McNeilly után a haditengerészet egy másik tagja szintén azzal állt elő, hogy veszélyesen lazák a biztonsági intézkedések a bázison. Euan Bryson, kommunikációs specialista szerint volt olyan katona, aki rendszeresen egy kék bankkártyát mutatott fel az őröknek belépéskor, mert a hivatalos igazolványát elhagyta egy átmulatott éjszakán.

A haditengerészet egy közleményben közölte, hogy nem értenek egyet McNeilly állításaival, de mivel rendkívül komolyan veszik a létesítményeik és a tengerészek biztonságát, a legnagyobb körültekintéssel fogják kivizsgálni az ügyet.

McNeillyre most egy meghallgatás vár a fegyelmi bizottság előtt, és akár hosszú évekre is börtönbe kerülhet. Eddig több mint 2700-an írták alá azt az online petíciót, melyben a tengerész szabadon bocsátását kérik.