Fél óra alatt ért ki a mentő, meghalt a férfi

Fotó: MTI / Mihádák Zoltán// Illusztráció

-

Az eset még augusztusban történt Délegyházán, a tavaknál. Az Országos Mentőszolgálat azt mondja, légi mentőket azért nem küldtek, mert ügyeleti idő után riasztották őket. Azt nem árulták el, ez mikortól meddig tart, és azt se, mikor kapták a riasztást, és mikorra értek a helyszínre.


Információnk szerint az augusztus 15-i hétvégén a délegyházi tavaknál, az egyik strand területén az esti órákban emeltek ki a vízből egy 50 év körüli férfit. Megpróbálták újraéleszteni, többen azonnal telefonon riasztották a mentőket. Az eset egyik szemtanúja lapunknak úgy emlékezett, a mentők hozzávetőleg 45-60 perc alatt érkezhettek a helyszínre az első riasztás után.


Az esettel kapcsolatban megkerestük az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ). Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője azt közölte, adataik szerint Délegyháza vízparti területére 28 perc alatt ért ki a kocsi. Szerettük volna megtudni, pontosan mikor kapták a riasztást, és mikor érkeztek ki, de erre nem kaptunk választ.

Megkérdeztük azt is, miért nem riasztották a helikopteres légi mentőket.


Légi mentés alkalmazására azért nem volt lehetőség, mert a segélyhívás fogadása a mentőhelikopter ügyeleti időszaka után történt.

Ezek után arra voltunk kíváncsiak, mikortól meddig tart a légi mentők ügyeleti időszaka, és azt miért nem teszik közzé se a mentők, se a légi mentők honlapján. Erre szintén nem kaptunk választ. Úgy tudjuk azonban, a mentőhelikopterek nem repülnek sötétedés után, ez áll egy nyilvánosan elérhető szakdolgozatban (pdf) is.

Nem kaptunk választ arra sem, indít-e belső vizsgálatot az esettel összefüggésben az OMSZ.

A rendőrségtől megtudtuk, az ügyben bűncselekmény gyanúja nem merült fel, így közigazgatási hatósági eljárás zajlik.Nem megy 15 perc alatt

Egy évvel ezelőtt jelentős figyelmet kapott, amikor szeptember végén halt meg valaki azért, mert késve jött érte a mentő. Akkor betontömbök torlaszolták el a mentőautó útját a fővárosban. Akkor írtuk meg, hogy az országban sokfelé akadályok nélkül sem tudják tartani a mentők az elvárt és az unióban ajánlott negyedórán belüli kiérkezést.

Egy térkép is készült azokról a helyekről, ahová a mentők a megkülönböztető jelzések használatával sem érnek oda 15 perc alatt. Az Esri Magyarország – az Országos Mentőszolgálat adataira is támaszkodó, de a szervezettől független – gyűjtéséből kiderül: a teljes lakosság 14 százaléka, egész pontosan 1 410 044 ember lakik negyedóránál távolabb mentőállomástól.

Ez a térkép egyébként Délegyháza térségét a 15 perc alatt elérhető mentési idősávba sorolja.