Fél napig állnak a sorba a kamionosok Röszkénél

Fotó: MTI/AP / Darko Vojinovic

-

Mintegy öt kilométeres a kamionsor az európai E75-ös autópálya Röszke–Horgos határátkelőjénél a határállomás szerb oldalán, a várakozási idő félnapos – derült ki az M1 tudósításából.


Hiába nyílt meg a horvát–szerb határ, a magyar–szerb határon nem csökkent a forgalom, a kamionosok továbbra is inkább kerülnek, mert attól tartanak, a horvát–szerb határon ismét korlátozásokat vezetnek be.


A személyautók forgalmában nincs fennakadás.

Zágráb a menekültválsággal összefüggésben hétfő éjjel zárta le a belépő teherforgalom előtt – a romlandó árut szállító kamionok kivételével – az egyetlen, akkor még nyitva álló határátkelőhelyet Szerbia és Horvátország között. Szerbia válaszként szerda éjfélig adott ultimátumot a horvát kormánynak a határnyitásra, majd miután ez lejárt, megtiltotta a Horvátországban regisztrált, illetve a horvát árut szállító teherautók belépését az országba. Erre a horvát hatóságok csütörtök éjféltől péntek 17 óráig egyetlen Szerbiában regisztrált gépjárművet sem engedtek be Horvátországba Szerbia felől.

A bajakovói és a tovarniki átkelő zárlatának pénteki feloldása ellenére a másik hat horvát–szerb határátkelő zárva maradt.