Fél nap alatt 200 migránst és 5 embercsempészt kaptak el az osztrákok

Fotó: MTI / Nyikos Péter

-

Kétszáz menekültet és öt csempészt fogtak el a magyar-osztrák határon vasárnap este kezdődött közúti ellenőrzés során hétfő délelőttig - hangzott el az osztrák belügyminisztérium sajtótájékoztatóján hétfőn Bécsben.


A belügyminiszter szerint a „klasszikus értelemben határellenőrzésnek nem nevezhető” ellenőrzés célja az, hogy megakadályozzák emberek halálát, és hogy elfogják az embercsempészeket. Johanna Mikl-Leitner elmondta: a cél érdekében el kell fogadni azt, hogy torlódások és korlátások várhatók az utakon.


A tárcavezető továbbra is gyors európai intézkedést sürgetett az embercsempészet visszaszorítására.

A minisztérium közbiztonsági vezetőjének tájékoztatása szerint az ellenőrzés a fő ausztriai csempészútvonalon halad, az osztrák-magyar határtól egészen a Németországig tartó szakaszon zajlik határozatlan ideig.

Az osztrák határrendészeti szervek közúti ellenőrzése miatt hétfő délelőttre már 30 kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópályán Ausztria felé, feltorlódtak az autók a soproni és a kópházi határnál is.

Az ellenőrzéssel Brüsszelnek sincs gondja, ugyanis schengeni övezet szabályai lehetővé teszik, hogy a tagállamok a határokon és a határ menti övezetekben biztonsági és közlekedési ellenőrzéséket tartsanak mindaddig, amíg nem határellenőrzésről van szó.