Fél Magyarországot riasztották az ónos eső miatt

Fotó: MTI / Balázs Attila

-

Békés, Csongrád, Fejér, Vas és Veszprém megyében elsőfokú a figyelmeztetés, Baranya, Bács-Kiskun, Somogy, Tolna és Zala megyében másodfokú. Utóbbiakban több órás ónos eső várható.


Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd éjfélig szóló veszélyjelzése szerint délután a helyenkénti hószállingózás mellett, főként a Dél-Alföldön ónos szitálásra is számítani lehet. Késő délután délnyugat felől kiterjedtebb csapadék érkezik, jellemzően ónos eső. A Dunántúl déli felén, illetve Bács-Kiskun megyében szerda hajnalig 1-5 milliméternyi, főként Somogy megye déli részén és Baranya megyében akár ennél is több ónos eső is lehullhat. A csapadék a Balaton térségében az ónos eső mellett már inkább fagyott eső, illetve az északabbra fekvő tájakon (Dunántúli-középhegység, Pest megye) hó formában várható, néhány centiméter friss hóval.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleményében azt írta: kedden délelőtt a közúti közlekedés zavartalanul folyt, a kötött pályás közlekedésben hóhelyzettel összefüggő fennakadások, késések nem voltak. Az autópályák és a főutak burkolata nagyrészt sónedves volt, de Füzesabonytól keletre - az M3-as autópályán, és az M30-as, M35-ös utakon - előfordultak hókásás szakaszok. A közútkezelő tájékoztatása szerint a téli tisztán tartási munkálatokban összesen százhatvankét gépjármű vesz részt, Budapesten hetvennyolc kocsival tisztítják, jégmentesítik az utakat.

A OKF azt kéri: csak a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak. "Ilyenkor nélkülözhetetlen kellék a téli gumi, a hólánc, a feltöltött mobiltelefon, a láthatósági mellény, valamint a GPS vagy a térkép", fontos továbbá ellenőrizni a fényszórók működőképességét és az üzemanyag mennyiségét.

A várható időjárásról a Köpönyeg.hu-n tájékozódhat részletesen. Az aktuális útviszonyokról a Magyar Közút információs portálján lehet tájékozódni. A katasztrófavédelem közleményei követhetők a katasztrófavédelem Facebook-oldalán, illetve honlapján. Az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek javasolják, hogy telepítsék a katasztrófavédelem "VÉSZ" alkalmazását is.