Fél évvel a gyógyulása után mutatták ki az ebolát a spermájában

Fotó: Getty Images / John Moore

-

Csaknem fél évvel az ebolából való kigyógyulás után is kimutatták a kórokozó nyomait egy libériai férfi spermájában - jelentette be szerdán Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO).


A szervezet vizsgálja, hogy egyetlen, kivételes esetről – anomáliáról – van-e szó, vagy lehetséges, hogy az emberek egy része hosszú időn át megőrzi szervezetében a vírus nyomait.


Eddig egyetlen ilyen esetről van tudomás

– hangsúlyozta a WHO szóvivője, Tarek Jasarevic.


A szóban forgó páciens tavaly szeptemberben hagyta el a kórházat, miután vértesztje negatívnak bizonyult. Csaknem hat hónappal – 175 nappal –- később spermamintát adott, amelyben kimutatták a vírus nyomait.

Egyetlen hasonló adat van csak, 1995-ből, akkor egy kongói páciens spermájában 82 nappal a fertőzés kezdete után mutatták ki a vírus nyomait.

A világszervezet egyelőre nem foglalt állást abban, hogy az ebolapozitív sperma fertőző lehet-e. A gyógyult pácienseknek a WHO eddig azt tanácsolta, hogy az első tünetek megjelenésétől számított három hónapban tartózkodjanak a szexuális érintkezéstől, beleértve az orális szexet is, vagy használjanak óvszert.

Az Egészségügyi Világszervezet most azt javasolja, hogy a nagyobb biztonság kedvéért és más, nemi úton terjedő fertőzések megelőzésére az ebolából kigyógyult páciensek három hónapon túl is minden szexuális érintkezés alkalmával használjanak óvszert mindaddig, amíg több információ nem áll rendelkezésre.

A WHO legfrissebb, kedden közzétett adatai szerint a vérzéses láz 10 604 halálos áldozatot követelt 2013 vége óta Nyugat-Afrikában, főleg Libériában, Sierra Leonéban és Guineában.