Fél évet is csúszhat Mészárosék villaépítése

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

Tavaly kellett volna befejezni egy háromszintes luxusvilla építését a Gellérthegyen. A kivitelező, Mészáros Lőrince cége azonban még csak a szigetelésnél tart.


Szerkezetkészen áll a háromszintes ház a Bérc utca 6/b alatt, de még távoli a befejezése. A toronydaru még mindig szolgálatban, ottjártunkkor a szigetelőanyagot húzták fel az oldalfalakra. A ház még mindig fel van állványozva a Citadella parkolója alatti első utcában, ahonnan mesés panoráma nyílik a városra.


A kivitelezést a Mészáros és Mészáros Kft. végzi, a tájékoztató tábla szerint az építkezés határideje 2015. negyedik negyedév. Mivel 2016 első negyedévén átléptünk, nem merészség azt írni, Mészárosék teljesítményének késedelme elérheti a hat hónapot is. Hogy hány hónapot csúsznak, szerettük volna megtudni az építtető Tief Terra Kft.-től, de képviselőjük nem adott felvilágosítást. Arról se, mi okozott gondot a felcsúti polgármester építőipari cégének.Megalakult, elállt, megszűnt

A Tief Terra Kft. képviselője csak arra volt hajlandó, hogy megerősítette, továbbra is tulajdonukban van az ingatlan.


Az 1620 négyzetméteres telek a fővárosé volt, aztán 2013-ban a műemléki jelentőségű” besorolású területet a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. (BFVK) a „feldolgozásra, hasznosításra, értékesítésre átadott ingatlanok” listájára tette. A BFVK 2012 augusztusában 376 millió forintra értékelte a területet. A 2012. december 19-i árverésre ketten jelentkeztek, de csak egyikük volt komoly érdeklődő: a Tief Terra. Vetélytársa, az Albers Ingatlan Kft. képviselőjén keresztül bejelentette, nem kíván részt venni az árverésen.

Az Origo írt arról, hogy a visszalépett cég mindössze 12 nappal az árverés előtt alakult, 2013 őszén pedig már el is kezdődött a végelszámolása. A társasággal feltehetően nem voltak komoly szándékai német illetőségű tulajdonosának, bevétele egy fillér se keletkezett.

Az ingatlan eladásáról 2013. február 22-én 18 igen szavazattal 15 nem ellenében döntött a fővárosi közgyűlés. A telek a Várnak köszönhetően a főváros világörökséget képező részén található, jelenleg is műemléki jelentőségű területként szerepel a földhivatal nyilvántartásában.Soha nem építik be

Az építkezés kezdetéről az Átlátszó alapján a VS.hu is hírt adott: a Bérc utca 6/b alatt 2014 novemberében erősítéssel láttak hozzá a telek előkészítéséhez.

Ahogy megírtuk, a fakivágás másnapján, 2014. november 5-én Tarlós István főpolgármesternél tiltakozott a Védegylet Pálkövéért Környezet- És Természetvédelmi Egyesület. Közérdekű bejelentésben hivatkoztak Demszky Gábor főpolgármester 2007-es levelére, amelyben biztosította az egyesületet, hogy a főváros és az I. kerületi önkormányzat a tulajdonában levő maradék telkeket a Gellérthegynek ezen a részén soha sem építi be: megőrzik azokat a főváros környezetvédelmi tartalékának.

A 2009-ben alapított, út- és autópálya-építés főtevékenységű Tief Terra Kft. árbevétele 2010-ben meghaladta az egymilliárd forintot, 2011-ben elérte a 4,5 milliárdot, 2012–2013-ban a 2 milliárd forintot. Többségi tulajdonosa a svájci EM Tiefbau Gruppe AG – egy svájci állampolgár érdekeltsége.