Fél év alatt félmilliárd ment el tolmácsokra

Fotó: AFP / DOMINIQUE FAGET

-

A minisztériumok fél év alatt 494 millió forint értékben kértek tolmácsot – vagyis ennyiért rendeltek meg fordítói tevékenységet. A legtöbbet a menekültekkel való kommunikálás miatt a rendőrség költötte, Orbán Viktor miniszterelnök 650 ezerért dolgoztatott.


A minisztérium adatközléséből kiderült, hogy a tárcák és háttérintézményeik tavaly december 1. és idén július 1. között összesen 494 millió forintot költöttek tolmácsokra. Az sajnos nem derült ki az összeállításból, hogy az immár a nemzetgazdasági tárcához tartozó adóhatóság Tállai András vezetésével mennyiért kért tolmácsot.

A legnagyobb összeget – 398 milliót – a belügy költötte fordítókra. A részletes adatokból kiderül, hogy a legtöbb tolmácsolási munkát a rendőrség (240 millióért) és a bevándorlási hivatal (136 millió forint értékben) igényelte. A kiugró költést a menekültekkel való kommunikáció emésztette fel.

A második legtöbbet költő tárca a várakozásokkal ellentétben nem a külügy, hanem a gazdasági minisztérium volt 36,5 millióval. A Szijjártó Péter vezette külgazdasági tárca 26 millióért vásárolt tolmácsszolgáltatást. Őket 11 millióval a földművelési és 9,6 millióval a honvédelmi tárca követi. Az erőforrás-minisztérium 4,5, míg az igazságügyi tárca 3 millió adóforintot költött ilyen célokra.

A legtakarékosabb a Rogán Antal vezette miniszterelnöki kabinet volt. A tárca nélküli minisztérium 1,33 milliót fordított fordítókra – ebből személyesen Orbán Viktor kormányfő 650 ezret költött.

A miniszterelnökség volt az egyetlen olyan tárca, amely nem szolgáltatott adatokat a minisztérium működéséről – csupán háttérintézményei egy részének költségeit osztotta meg a nyilvánossággal –, épp ezért e kormányszervet kihagytuk az összesítésből. Érdekesség: a Lázár János tárcájához tartozó Információs Hivatal – vagyis a külföldi hírszerzés – tolmácsolási szokásaira vonatkozó adat titkos.