Fel akart gyújtani egy menekültszállást, nyolc évet kapott

-


Nyolc év, hét év, illetve négy és fél év letöltendő szabadságvesztésre ítélt csütörtökön a hannoveri tartományi bíróság három embert, akik idegenellenes nézeteik által vezérelve megpróbáltak felgyújtani egy épületet, amelyben menedékkérők laktak. A merényletkísérletben nem sérült meg senki.

Az egyik vádlott, egy 31 éves férfi Molotov-koktélt hajított 2015. augusztus 28-ára virradó éjjel a Hannover térségében fekvő Salzhemmendorf nevű falu menedékkérőket befogadó szállására. A Molotov-koktélt behajította a kétemeletes ház egyik ablakán. A szomszédos szobában egy zimbabwei nő aludt három gyermekével.

Az aljas indokból elkövetett emberölési és gyújtogatási kísérlet miatt nyolc évre ítélt férfi egyik társát, egy 25 éves férfit – aki önkéntes tűzoltóként részt vett az oltásban – a hét év börtönbüntetés mellett kötelezték, hogy kezeltesse alkoholproblémáját. A négy és fél éves szabadságvesztést a két férfit a helyszínre szállító autó vezetőjére, egy 24 éves nőre vetették ki.

A csoport tettét „nemzetiszocialista idegen- és fajgyűlölet” motiválta a bíró szerint. Az ítélet nem jogerős.

Németországban a menedékkérők szállásai ellen elkövetett erőszakos támadások száma 2015-ben 173-ra emelkedett az előző évi 28-ról. A bűncselekmények e csoportján belül a gyújtogatásos támadások száma 92-re emelkedett az egy évvel korábbi 6-ról.