Fékezi a törvénymódosítási hullámot a kétharmad hiánya

-

A törvényalkotási bizottság sorra hagyja ki a sarkalatos passzusokat a törvénymódosító indítványokból, hogy azokat egyszerű többség is elfogadhassa. Az MSZP szerint azonban van, ahol maradt kétharmados rész, így az ilyen módosítók közjogilag érvénytelenek lennének, ha csak feles többség szavazná meg azokat.


Így a kiemelt közlekedési beruházások gyorsítását célzó, az uniós megfeleltetést célzó nemperes eljárásról és igazságügyről, valamint a pénzügyi közvetítőrendszer fejlesztésére irányuló törvénymódosítások is megszavazhatók lennének akár kizárólag a kormányoldal támogatásával.

A közlekedési beruházások gyorsítása miatt beterjesztett törvénymódosításon ezen felül a beruházások területének minél gyorsabb régészeti feltárása érdekében is kezdeményezett változtatást a bizottság. Ez több múzeum bevonására is lehetőséget ad, például a városi múzeumokat is részt vehetnének a munkában. Ezek ugyan önállóan nem tudnának megfelelni az akkreditációs eljárásnak, de bővíteni tudják az akkreditált intézmények kapacitását.


Az uniós megfeleltetést célzó nemperes eljárásról szóló törvénymódosításból a sarkalatos passzusok törlése miatt kikerülnének a többi között a bírák jogállását, a legfőbb ügyész és az ügyészek jogállását, valamint az ügyészséget érintő módosítások egyes részei.


A szocialista Tóth Bertalan (MSZP) szerint még maradt az előterjesztésben kétharmadot igénylő passzus, így azok egyszerű többséggel történő elfogadása szerinte közjogi érvénytelenséget von majd maga után.

Orbán Gábor, a nemzetgazdasági tárca államtitkára szerint a kifogásolt passzusok egyszerű többséggel is elfogadhatók.


A jelenlegi kormánypártok idén februárban vesztették el kétharmados többségüket a parlamentben.

Emiatt ütköztek – végül megoldhatatlannak bizonyuló – problémába, amikor a nemzeti parkokról szóló törvénymódosítást akarták elfogadni. Kivettek az eredeti javaslatból sarkalatos többséget igénylő passzusokat, a parlament feles többséggel elfogadott döntéséről aztán az Alkotmánybíróság mondta ki, hogy alaptörvény-ellenes.