Fekete lőport használhatott a körúti robbantó

Forrás: Police.hu

-

Több százan keresik a Teréz körúti robbantót, akiről a pokolgépe sokat elárul. Az elkövető kis mennyiségű lőport használt, és ért az elektronikához. A lőpor származhat tűzijátékból, vagy orosz/szovjet tüzérségi lövedékből is.


A hét végén már két hete lesz, hogy a Teréz körút és a Király utca sarkán pokolgéppel támadtak járőröző rendőrökre, súlyosan megsebesítve a két tiszthelyettest – emlékeztet a Magyar Idők. Bár a hatóságok érdemben most sem nyilatkoznak a nyomozás állásáról, annyit tudni lehet, hogy egyre többen vesznek részt a felderítésében. A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) ügyészeiből, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és a Terrorelhárítási Központ (TEK) specialistáiból álló százfős nyomozócsoport mellett a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a polgári és a katonai titkosszolgálatok, valamint tűzszerészek, robbantási szakértők, kriminalisták, kriminálpszichológusok, erőszakkutatók és más elemzők is dolgoznak az ügyön.

A KNYF közlése szerint csütörtökig 591 bejelentés érkezett a nyomozókhoz, valamint 34 fotót vagy videót töltöttek fel az üggyel kapcsolatban a Police.hu nyitólapjáról is hozzáférhető, a csak erre a célra létrehozott honlapra. Valamennyi bejelentést ellenőriznek, a fotókat és a videókat is elemzik, illetve felhasználják a nyomozás során. A tízmilliós nyomravezetői díj reményében is sokan jelentkeztek. Egyikük ellen azonban büntetőeljárás indult, jelentős kárt okozó csalás kísérletet miatt. A vidéki nő mobiltelefonjáról a miniszterelnöki sajtóirodába érkezett szeptember 30-án egy e-mail, miszerint 25 millió forintért megmondja, ki és miért robbantott a Teréz körúton. Ám semmit nem tud. A gyanúsított tagad, és azt állítja, valaki feltörte az e-mailjét és a nevében írta az üzenetet.

A nyomozóknak ennél lényegesen nagyobb munkát ad közben a pokolgép. A helyszínelők – ahogy a szakzsargonban mondják – összeporszívózták a helyszínt, így a tűzszerészek elegendő bizonyítékhoz jutottak ahhoz, hogy megállapítsák, milyen módon indította a tettes a detonációt, és hogy az elektronikai részeket készen szerezte-e be, vagy maga gyártotta. Úgy tudjuk, kínai gyártmányú, szaküzletben kapható kapunyitó távirányítóval dolgozott, a pokolgépre szerelt professzionális detonátort pedig saját maga készítette vevőberendezéssel szerelte fel. Ez utóbbi az elektronikai tudását igazolja, tanulhatta és gyakorolja az elektronikus eszközök, áramkörök készítését, esetleg javítását.

Tamási Gábor egykori helyszínelő és robbantási szakértő, aki 1989-től 1997-ig valamennyi budapesti robbantásnál helyszínelt, a videó alapján azt mondja: a tettes néhány dekányi lőport tett a robbanószerbe, ami lehet a tűzijáték készítéséhez használt fekete lőpor, de úgynevezett makarónilőpor is, amit orosz/szovjet tüzérségi lövedékekből nyerhetett ki. Ám gyárthatta is üzletben vásárolható alapanyagokból, az interneten egy kilogramm fekete lőport már húsz eurótól be lehet szerezni, s le is szállítja az eladó külföldről. A szakember szerint a lőpor nem volt lefojtva, akár egy kisebb fazékban is lehetett a robbanóanyag, amivel a szögekkel kombinálva kartácshatást ért el.