Feketelistára került Ukrajnában Széles Gábor

-

A magyar üzletember, Szaniszló Ferenc műsorvezetővel és két jobbikos politikussal együtt "valós, illetve potenciális fenyegetést" jelent Ukrajna "nemzeti érdekeire, nemzetbiztonságára, szuverenitására és területi egységére" nézve.


Széles Gábor magyar üzletember mint az Echo Televízió tulajdonosa, Szaniszló Ferenc, a tévé műsorvezetője, valamint Gyöngyösi Márton és Szaniszló Adrienn jobbikos politikus is felkerült mások mellett azoknak a személyeknek a listájára, akiket Ukrajna szankciókkal sújt a Krím félsziget Oroszország általi elcsatolása és a kelet-ukrajnai válság miatt.

Petro Porosenko ukrán elnök szerda este írta alá azt a rendeletet, amellyel életbe léptette az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) határozatát "az Oroszország, illetve más, a Krím elfoglalásával és a Donyec-medencei agresszióval összefüggésbe hozható országok" magán- és jogi személyei elleni szankciók bevezetéséről. Az elnöknél az verte ki a biztosítékot, hogy a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok bejelentették, helyhatósági választásokat tartanak az általuk uralt területeken.

Több ukrán hírportál, köztük a liga.net csütörtökön nyilvánosságra hozta a 105 jogi és 388 magánszemélyt tartalmazó listát. Az indoklás szerint a felsorolt személyek "valós, illetve potenciális fenyegetést" jelentenek Ukrajna "nemzeti érdekeire, nemzetbiztonságára, szuverenitására és területi egységére" nézve. Feketelistára tettek több orosz művészt, diplomatát és vállalatot, német riportereket és a brit közszolgálati BBC munkatársait is.