Fekete szalagok és kockás esernyő – megkezdődött a sztrájk

Fotó: VS.hu / Mudra Lászlo

-

Péntek reggel megkezdődött az első, kétórásra tervezett pedagógussztrájk, illetve a fekete pólós szimpátiatüntetés. A DK a jelek szerint igyekszik kihasználni a tiltakozásokat.


Péntek reggel megkezdődött az első, kétórásra tervezett pedagógussztrájk, de munkatársaink tapasztalata szerint egyelőre nincs látványos eredménye az akciónak. Diákok egy csoportja arra szólított fel, hogy a tanulók kockás ingben menjenek iskolába, és szolidaritásból fekete ruhás napot hirdetett a fekete pólós tiltakozást egy éve elindító nővér, Sándor Mária civil mozgalma is. A részletekről ebben a csütörtöki cikkünkben olvashat hosszabban, A sztrájk támogatottságáról egyelőre nincsenek adatok.

Reggel 8 és 10 óra közt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hirdetett figyelmeztető sztrájkot. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal (Klik) kötött megállapodás értelmében ugyanakkor minden intézménynek biztosítania kell a gyerekek felügyeletét, vagyis a szülők eleve nem sokat vesznek észre a munkabeszüntetésből. Egyes kórházak kirúgással fenyegették meg az ápolókat és orvosokat ha csatlakoznak.

Az Országos Feketeruhás Nap című Facebook-oldalra több kórházból is posztoltak képet fekete ruhában tiltakozó nővérek. Érkezett kép a miskolci kórház pszichiátriájáról, a SOTE neurológiai klinikájáról, a debreceni klinikákról, a szentesi Bugyi István kórházból, valaki a veresegyházi Misszió Egészségügyi Központ előtt fotóztatta le magát feketében, de posztolt képet egy háziorvos és az asszisztense is. A képeken vagy egy-egy ember, vagy egész kollektívák láthatók. Van, ahol csak fekete szalagot tűztek a fehér orvosi köpenyre a dolgozók.


A fővárosi Péterfy Sándor Utcai Kórháznál húsz-harminc egészségügyi dolgozó és szimpatizáns – köztük többen vidékről érkeztek – „Sándor Mária és társai” feliratú pólóban fekete szalagokat kötött a kerítésre. Megjelent a tiltakozók közt Oláh Lajos DK-s képviselő is, aki később sajtótájékoztatót tart.A János-kórház egyik orvosa a VS.hu kérdésére körülnézett a kórházban, majd így tudósított: „biztonsággal csak azt mondhatom, hogy én nem találkoztam fekete ruhás kollégával. Csak egy asszisztensen láttam fekete karkötőt és nyakláncot, de nem hinném, hogy ez összefüggésben van a tiltakozással.” Az orvos azt mondta: tisztában van az alacsony bérekkel, és egyetért azzal, hogy mindenkinek joga van tiltakozni, de ő külön megkérte a személyzetet, hogy ne vegyenek fekete ruhát. „Egy olyan helyen, ahol emberek halnak meg, a fekete ruha szerintem nagyon rossz üzenet.”


Munkatársunk tapasztalatai szerint a budapesti Szent István Gimnázium előtt egy féltucatnyi volt tanár demonstrált csendesen. A közeli Radnóti Gimnáziumból kijövő diákok viszont azt mondták, iskolájuk pénteken nem csatlakozott, mert holokauszt emléknapi megemlékezést tartanak, illetve emléktáblát avatnak (április 16. a magyarországi holokauszt emléknapja, ez most szombatra esik).


A Teleki Blanka Gimnáziumnál péntek reggel csak az ablakokba kitett „Tanítanék” és „Gyógyítanék” felirat jelezte a tiltakozást. Az épület előtt civil szimpatizánsok gyülekeztek, akik fekete, fehér és kockás szalagokat kötöttek a kerítésre. Valaki a DK április 25-i tüntetésére meghívó szórólapot osztogat.A Teleki épülete előtt ezen kívül egyetlen, töviskoronája alapján valószínűleg Jézusnak öltözött ember demonstrál, mégpedig a kötelező hitoktatás eltörlése ellen.