Fekete Péter = visszatérés a rabszolgasághoz

Fotó: ANP MAG / Remko de Waal

-

A hollandok többsége szerint Fekete Péter a hagyományuk szerethető figurája, mások szerint viszont maga a rasszizmus szimbóluma.


Meg kell változtatni a holland Mikulás hagyományos segédje, Fekete Péter figuráját, mert az diszkriminatív és félelmet keltő – írja a NU.nl Margriet Kalverboerra, a gyermekjogokért felelős holland ombudsmanra hivatkozva.

Kalverboer szerint Fekete Péter ábrázolása hozzájárulhat a megfélemlítéshez, a társadalmi kirekesztéshez, ami ellentétes az ENSZ gyermekek jogairól szóló egyezményével. A holland gyerekek között végzett kutatások azt bizonyítják, hogy karácsonykor a hátrányos megkülönböztetést tapasztalják meg. A legkülönbözőbb hátterű gyerekek azt mondták, hogy meg kell változtatni a bántó figurát, amennyiben az sértő mások számára, főleg azért, mert az ajándékozásnak az örömszerzés a célja – mondta az ombudsman.


A holland Mikulás minden november harmadik vasárnapján gőzhajón, rengeteg ajándék és számos segítő kíséretében érkezik. Segédeinek bőre koromfekete, ajkuk pirosra pingált, nagy aranykarikát viselnek fülbevalóként, göndör hajukba madártollat tűznek, és vidám jelmezeket öltenek magukra.

A hollandok egy része szerint Fekete Péter a fekete bőrű emberek negatív sztereotípiája, ezért a rasszizmus szimbólumának tartják. Egyesek szerint a fekete bőrű állampolgárok közül sokan a rabszolgaság örökségeként értelmezhetik a feketére festett arcú, afroparókás, jelmezbe öltöztetett figurát.

A hollandok többsége viszont úgy gondolja, hogy Fekete Péter pozitív figura, akinek külseje semmilyen rasszista jelentést nem hordoz.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosságának antirasszista bizottsága 2013-ban vizsgálatot indított az ügyben. A bizottság vezetője, a jamaicai Verene Shepherd akkor a rabszolgasághoz való visszatérésnek nevezte a Fekete Péter-hagyományt. A vizsgálata után tiltakozási hullám söpört végig az országon, egymást követték a demonstrációk: kétmillióan kérték petícióban a tradíció megőrzését.

Megfigyelők szerint elkerülhetetlennek tűnik a hagyományos Mikulás-ünnep módosítása. Elképzelhető például, hogy a jövőben különböző színűre, például zöldre, pirosra, kékre vagy sárgára pingálják az Amszterdamot ellepő Fekete Péterek százait.