Fekete napjuk lesz a tőzsdéknek

Fotó: MTI/AP / Virginia Mayo

-

Mindenhol zuhannak a tőzsdék, a budapesti börzén is jelentős esést várnak a szakértők a görög események miatt.


Ha ön Görögországban van, ossza meg velünk tapasztalatait, vagy küldjön képet, videót a hirek@vs.hu címre!


Az MTI által megkérdezett elemzők komoly árfolyamesésre számítanak a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) hétfőn a görögországi adósságválság miatt. Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője szerint az eladói hullám az európai és a magyar részvénypiacokon is végigsöpörhet, egyértelműen a görög események hatására. Görögország ugyanis gyakorlatilag fizetésképtelenné vált, banki tőkekorlátozásokat is be kellett vezetni, a bankok július 6-ig zárva maradnak.


Az ázsiai piacok 3 százalékos mínuszban voltak hajnalban, s ez a negatív hangulat a szakértő szerint Európára is át fog terjedni, ahol 3-4 százalékos esés is elképzelhető. A magyar tőzsdén enyhén pozitív hír, hogy a Mol bejelentette: 40 ezer hordóra növelte a kitermelését a kurdisztáni Shaikan olajmezőn, de ez aligha ellensúlyozza a görögök miatti rossz hangulatot.

Ballai Zoltán, a Raiffeisen Bank üzletkötője szerint is erős turbulenciával indulhat a nap, a hétvégi görög események kihatnak az európai és a magyar tőzsdére. Úgy vélekedett, a nap első felében egyértelműen árfolyamcsökkenés lesz, de ha a tárgyaló felektől pozitív hír érkezik, arra azonnal reagálnak a befektetők. A magyar papírok közül az OTP-t befolyásolhatja a legjobban a görög helyzet, az elmúlt hetekben is a magyar bankpapír reagált leginkább a hírekre – mondta.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 330,76 pontos, 1,54 százalékos emelkedéssel, 21 807,50 ponton zárt pénteken, hétfőn reggel 2,8 százalékos mínusszal nyitott. Reggel negyed 10-kor az OTP árfolyama 4 százalékos esésnél tartott.

Zuhan a német tőzsdeindex (DAX) és a francia mutató is (CAC 40), mindkettő 5 százalékos eséssel kezdte a hetet.

A forint árfolyama is 5 havi mélypontra került, reggel 9-kor majdnem 315 forintot kellett adni egy euróért.