Fekete György egy újabb testületben kap szerepet

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint / VS.hu / Hirling Bálint

-

A Magyar Művészeti Akadémia elnöke ezentúl abba is beleszólhat, hogy mennyi legyen a minimálbér és a garantált bérminimum az országban.


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kezdeményezte annak a törvénynek a módosítását, amely a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács működését szabályozza. Eszerint egy új oldallal bővül a testület.


A módosítás azért is szükséges, hogy a Tanács az alapelveknek megfelelően képes legyen minden érintett gazdasági szereplő és társadalmi csoport érdekeit megjeleníteni és becsatornázni. E célt szem előtt tartva módosítás útjánkibővítésre kerül a Tanács a hazai művészeti élet képviselőivel, akik új oldalt alkotnak.

Ez konkrétan négy új képviselőt jelent: a Magyar Művészeti Akadémia elnökét és további három delegáltját, egyiküket a határon túli magyar művészeti életből. A 2012. január elsejétől felállt akadémia elnöke kezdettől fogva Fekete György, aki belsőépítészként és politikusként is ismert, előbb az MDF, utóbb pedig a KDNP színeiben politizált.


Tavaly novemberben derült ki, hogy a legnagyobb kulturális pénzosztó szervezet, a Nemzeti Kulturális Alap kuratóriumaiban is térfoglalásra készül a Magyar Művészeti Akadémia. Akkor több szakmai szervezet tiltakozott az átalakítás ellen, amit ettől függetlenül megszavazott a parlament.

A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsról ugyanakkor nem mondható el, hogy túlságosan nagy szerepe lenne. Ezt is az Orbán-kormány állította fel, amivel kilőtte az Országos Érdekegyeztető Tanácsot, amely teljesen nyilvános üléseken és viszonylag sűrűn kapott szót többféle törvényjavaslat megvitatásában, igaz, a parlamentben vagy a kormány döntésekor nem feltétlenül érvényesültek a munkaadói és szakszervezeti képviselők szempontjai.

Az új tanács viszont évente általában kétszer ülésezik, zárt ajtók mögött, és a legfontosabb döntése a minimálbér összegére és a béremelések mértékére tett ajánlás a gazdaság egészében.