Fekália szítja a feszültséget a horvát és a magyar kormány között

-

A horvát vasutak (HZ) kiszámlázza a MÁV Magyar Államvasutak Zrt.-nek azokat a költségeket, amelyeket a horvát szerelvény lefoglalása miatt elszenvedett a társaság. A szeptember közepén Magyarországra érkező, menekülteket szállító különvonatot ugyanis Magyarország nem takarította ki, és ürülékkel küldte vissza a horvátoknak.


Orbán Viktor miniszterelnök és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő október 7-i tárgyalásán került szóba annak a horvát különvonatnak az ügye, amely szeptember 18-án – előzetes bejelentés, engedély és vonatszám nélkül – 36 horvát rendőrrel és 1059 migránssal érkezett Magyarországra, a magyarbólyi vasútállomásra. A történtek miatt Magyarország büntetőeljárást indított Horvátország ellen, de a horvát elnök kérésére október 8-án, a vasútbiztonsági vizsgálatok befejeződését követően visszaküldte a járművet.


Most azonban a horvátok nyújtották be a számlát a magyaroknak, mivel Sinisa Hajdas Doncic tengerészeti, közlekedési és infrastrukturális miniszter szerint a vonatot nagyon rossz állapotban, tele szeméttel fordították vissza Magyarországról. „A közel 30 ezer eurós számla magába foglalja a takarítás költségeit és azt, hogy a fekália, a bűz és a szemét komoly károkat okozott a vagonokban, amiért azok több hétig ott álltak a magyar oldalon” – nyomatékosította a miniszter.


A magyar büntetőeljárás bejelentésére reagálva azt is mondta, hogy Magyarország kormányfője túlságosan jobboldali beállítottságú, és a saját országában azt csinál amit akar, de Horvátország sorsáról nem dönthet. „Még 1918-ban leszedtük a magyar szimbólumokat a vasútállomásokról és a vonatokról, és nem fogjuk megengedni, hogy újra felkerüljenek” – szögezte le.


A horvát vonat visszaszolgáltatása komoly vitát váltott ki a leköszönő szociáldemokrata kormány és a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) által jelölt Kolinda Grabar-Kitarovic államfő között is. A kormány vitatja, hogy az államfő érdeme lenne, hogy a vonat visszakerülhetett Horvátországba.