Fejlesztik a szöuli rakétavédelmet

-

Mun Dzse In dél-koreai államfő és Donald Trump amerikai elnök megállapodtak Szöul rakétavédelmi rendszerének fejlesztésében, ezzel növelve az ország északi szomszédjával szembeni elrettentő képességét, ugyanakkor a két vezető megerősítette a párbeszéd szükségességét a phenjani rezsimmel - közölte a dél-koreai államfő hivatala pénteken.


A közlés szerint erről Donald Trump és Mun Dzse In pénteki telefonbeszélgetésében egyezett meg, vagyis három nappal azt követően, hogy az észak-koreai rezsim ballisztikusrakétát indított, amely átrepült Japán második legnagyobb szigete, Hokkaido felett és a Csendes-óceánba csapódott.

„Mun és Trump elnök megerősítette közös álláspontját, miszerint fontos Észak-Koreát visszahozni a tárgyalóasztalhoz, hogy a lehető legerősebb szankciókkal és nyomásgyakorlással békésen rendezhessék Phenjan nukleáris fenyegetésének kérdését" - mondta Park Szu-Hjun, az államfői hivatal szóvivője. Hozzáfűzte: a két vezető egyetértett abban, hogy szükséges Dél-Korea védelmi képességeinek a növelése északi szomszédja provokációival szemben, s ennek keretében felülvizsgálják a szöuli vezetés igényeinek megfelelően a ballisztikus rakétákról szóló amerikai-koreai megállapodást.

Szöul korábban ismételten felvetette a szóban forgó egyezmény átdolgozását, amely jelenleg 800 kilométerre korlátozza a Dél-Korea által fejleszthető rakéták hatótávolságát, valamint maximum 500 kilogrammban határozza meg a rakéták által hordozható töltet tömegét. Szöul abban bízik, hogy a rakétatöltetek tömegét legalább 1000 kilogrammra növelhetik, ami szakértők szerint már elegendő lehet ahhoz, hogy meg tudják semmisíteni a mélyebb észak-koreai bunkereket is.

Park szerint Trump és dél-koreai kollégája továbbá szorgalmazta a háromoldalú együttműködést Japánnal a kommunista rezsim nukleáris- és rakétaprogramjának a feltartóztatására.

A dél-koreai elnöki hivatal korábbi közlése szerint Mun Dzse In Vlagyivosztokban a jövő heti Keleti Gazdasági Fórumon találkozik Abe Sindzo japán kormányfővel.