Fejleszteni kell még a hazai divatkultúrát

Fotó: Vs.hu/Kozma Zsuzsi / Vs.hu/Kozma Zsuzsi

-

Három magyar és három francia tervező, néhány ismertebb márka és retailer - ezekért érte meg elmenni a 2014-es Elle Fashion Show-ra. De sem a pompa, sem a finomság, és még a hangulat sem volt az, amire mindenki gondol, ha a divatról beszél.


A csillogás legalább annyira a divattal összekapcsolt fogalom, mint a szivárvány az egyszarvúakkal. Éppen ezért rizikós dolog felállítani egy kifutót egy volt gyárüzemben, amilyen a Millenáris Park D épülete. Pedig a helyszín már bizonyított, volt itt már hazai mértékkel gigantikus esemény, tavaly a Central European Fashion Days, amely kihasználta a helyszín atmoszféráját, de megtartotta azt az eleganciát, amelyet az ember egy divatbemutatóval lélekben összeköt. Ez nem sikerült az ELLE Fashion Show-nak, amely inkább hasonlított egy expóra, mintsem egy presztízsértékű eseményre. A kifutó a hatalmas tükrökkel és a lerakott nézőtérrel még hozta az elvárhatót, de a háttérben a szponzorok – mint a Vöslauer vagy a Hungária pezsgő – standja inkább egy kirakodóvásárhoz illett. Pedig a romkocsmakultúrából élő Magyarországon az üzemi jellegből és a lepukkantságból is sokat ki lehetett volna hozni. Itt veszett el a show eredetisége.


-


Ezzel együtt a divatbemutató ünnep, és Budapesten mindig örülni kell, ha magyar és külföldi tervezők darabjai vonulnak fel a kifutón. A pénteki nyitóesten a környezet és a szervezés hanyagságát majdnem sikerült elfelejtetniük a ruháknak. Az első blokk három magyar brandje (Szegedi Kata, Tomcsányi Dóri, NUBU) olyan volt, mintha csak direkt a francia designerekhez választották volna őket. A KataSzegedi-ruhák színei mindig nagyon figyelemfelkeltőek, a 2014-es tavaszi-nyári kollekcióban felbukkanó mély és királykék színek tökéletesen passzolnak a lenge, féloldalas szabásokhoz. A kifutói darabok közül a nyári ruhák azért lényegesen erősebb darabjai a kollekciónak, mint a cruptopok és a fénylő anyagú alkalmi ruhák.


-


Szokásos geometrikus mintavilágával és formáival készült a mostani szezonra a NUBU. Kár is változtatni azon, ami egyszer már bejött, de azért a fekete színtől elszakadhatnának a tervezők. Bár alapszabály, hogy a tuti kis fekete minden alkalomra jó, de ezt a szabásvilágot sokkal jobban kiemelnék az élénkebb tónusok. A fekete jól harmonizál ugyan a bőr és fém kiegészítő elemekkel, de az évszakhoz jobban passzolnának azok a barnás-terrakottás árnyalatok, amelyek egyébként feltűnnek a ruhákon is.


-


A magyar tervezők közül Tomcsányi Dóri ruhái festettek talán a legjobban, és ezek is illeszkednek leginkább az idei trendekhez. A kollekció egyébként elég szerteágazó, az overalloktól egészen a nyári ruhákig minden megjelenik. Ez utóbbiak itt is a felhozatal legerősebb darabjai voltak, a könnyed esésű, szabálytalanul végződő ruha a növényes mintával a legerősebb darab volt a magyar tervezői felhozatalból. Az aranycipzáros overallokról pedig őszintén remélem, hogy jó tíz évre elfelejtjük őket, de addig is, aki erre vágyik, az feltétlenül Tomcsányi Dóritól vásároljon.


- -

Jó kezdeményezés, hogy összehasonlításképpen három neves párizsi divatmárka is felbukkant. A szalonok darabjai passzoltak a magyar designerek munkáihoz. Csak míg Valentine Gauthier, Octavio Pizzaro és Chritine Phung az idei őszi-téli kollekciójával vonult fel, addig a magyarok a mostani szezonnal kifutóztak. Gauthier ezúttal egy konzervatívabb szabású vonallal érkezett. A kosztümnadrágos és férfiasabb összeállításokban főként a fekete-fehér mintaváltozatok és az izgalmas anyagválasztások domináltak. A tyúklábmintás kabátok, blézerek szinte bármihez passzolnak, így nem kell tetőtől talpig Gauthier-ba öltözni, hogy az ember elegáns legyen. Ezúttal a tervező nem igazán készült merész ruhákkal, a v-nyakú felsőket felváltották a zártak. Ezek jóval több nőnek előnyösek, és télen is praktikusabbak a hidegben.


- -

A chilei Octavio Pizarro ruháiban főként a fekete és a vörös színek domináltak, amelyek minden télen örökzöldnek számítanak. Nála viszont előkerültek a merészebb szabások, amelyekben izgalmas bőrhatású és csipkés betétek is szerephez jutottak. Bár ez inkább az elmúlt két év trendjeihez illeszkedik, de Pizarro asszimmetrikus szabásaival jól kiegészítették egymást. A kollekcióban egy body is feltűnt, amelyre ugyan évek óta mondják, hogy újra óriási divat lesz, de egyelőre még nem jött meg az áttörés. Mindenesetre Pizarróé egy jobban sikerült darab.


Elle Fashion Show

-


A második napon összesen 13 kollekciót mutattak be, de voltak, amelyek többször is felvonultak a kifutón. Ez érthető és látványos módon leterhelte a modelleket. A számtalan, részben különböző stílusú alkotás miatt a lányok sminkje natúr volt, hajukat természetesen, kiengedve hordták. A magyar bemutatókra jellemzően most is többségben voltak a barnák, és csak pár férfi léphetett a deszkákra. De az ördög a részletekben lakozik. A hazai hanyagságra kiváló példa volt, hogy a lányok lábát nem alapozózták le, így a péntek esti bemutatón az első sorok és a fotósok jól láthatták a pattanásokat és az epilálás utáni sebeket a hölgyek lábain. Az összes bemutató közül az egyik legjobb a CIB GOLD Fashion Show volt ready to wear darabjaival. A ruhák nagy részét a bank VIP-hitelkártyájának két színe, az arany és a fekete inspirálta. Harmadik árnyalatként a fehér dominált a letisztult eleganciát sugalló összeállításoknál. A hordható, lenge viseletek továbbra is divatosak, így több kollekcióban megjelentek.


Elle Fashion Show

-


A GUESS az egyszerre kényelmes, sportos, de mégis nőies vonalat részesítette előnyben. Az idén is népszerű tengerzöld és lazacszínű rövidnadrágokból üde és fiatalos hangulat áradt. A romantikusoknak fehér blúzokkal, a bevállalósabbaknak pedig fekete, bőrrátétes nadrággal kedveztek. Háromnegyedes és szűk szárú farmerokat, lenge ruhákat, alakot kiemelő topokat és bő fazonú felsőket egyaránt felfedezhetünk a kollekcióban, így mindenki talál kedvére valót. A tervezők a férfiakra is gondoltak, akik még mindig a vagány, sportos külsővel számítanak hódítónak. Számukra a farmerkék mellett a szürke, a fehér, valamint a sárga is trendi, legyen szó nadrágról vagy akár pólóról. A magát a legtrendibb divatházként aposztrofáló VAN GRAAF a GUESS-hez hasonlóan egy sportosabb vonalat képviselt, finoman eltolva a vidéki romantika irányába. A country stílusú darabokon előszeretettel alkalmazták a virágmotívumokat, de megjelent az összeállításokban a tengerzöld, a lazacszín és a breton csík is. A brand elegánsabb vonulatára a fekete öltönyök mellett a púderszínű, lenge nyári ruhák, valamint a szürke szatén- és az ezüstösen csillogó estélyik a jellemzők.


ELLE Fashion Show

-


Tavasz lévén kihagyhatatlanok voltak az esküvői ruhák is, hiszen a lagziszezon hagyományosan Sándor-József-Benedekkel együtt kezdődik. A Csézy Collection a matyó motívumok népszerűsítését tűzte zászlajára – hangzott a tájékoztató szöveg, amely jól is jött, mert magunktól az életben nem vettük volna észre a mintákat. Hagyományosnak mondható esküvői ruhái mindenféle formában és fazonban kaphatóak az alakot követőtől a sellőruhán át a habos-babosig. Romantika lévén a modellek a Rómeó és Júlia francia változatára, valamint az énekesnő saját dalaira vonulva mutatták be a rendszerint mell alatt vagy deréktájt díszített darabokat. A pasztell és púderszínű lenge ruhák azonban felülmúlták hófehér társaikat könnyedségükkel és a ténnyel, hogy kevésbé hatottak erőltetettnek. Az ELLE Fashion Show érezhetően sokakat megmozgatott, pár órával a megnyitó előtt is voltak, akik a Facebookon még jegyre vadásztak, és a Millenáris épülete is szépen megtelt. Így az első estén még nem is nagyon tűnt fel az expojelleg. De szombaton már nem lehetett nem észre venni a kiállítási standokat, ahol például ingyen adott vizet a Vöslauer és cidert a Somersby. A D épület emeletén pedig az érdeklődők tesztelhették a L'Oreal sminkeseit és fodrászait. Nagyon sokat ki lehetett volna hozni az ELLE Fashion Show-ból, ha ezt az egészet lazán egymás mellé hozzák a szervezők a bemutatókkal és az épülettel, és ha a lepukkantság nem igénytelenségnek tűnik, hanem szándékolt koncepciónak. Így viszont megmaradt „a kicsit sárga, kicsit savanyú, de legalább a mienk” érzés. Az azonban mégis elvitathatatlan érdem, hogy újra volt egy hely, ahol két napig a divat volt a legfontosabb Budapesten.