Fejbe lőttek egy tüntetőt a rendőrök Rio de Janeiróban

Fotó: AFP / CHRISTOPHE SIMON / AFP / CHRISTOPHE SIMON

-

Hat héttel a labdarúgó világbajnokság előtt heves összetűzések vannak az egyik Rio de Janeiró-i nyomornegyed közelében. Rendőrök és a Pavao-Pavaozinho nevű favella szegény lakosai csaptak össze. A turisták által kedvelt Copacabana strand közelében lángokban állnak az autók, egy embert a rendőrök fejbe lőttek, aki a kórházban meghalt.


A brazil főváros Copacabana negyedében a rendőri erőszak ellen demonstráltak. A sajtóban megjelent híradások szerint ugyanis a rendőrség kábítószer-kereskedőnek nézett egy helyi táncost, ezért lelőtte. A 26 éves Douglas Rafael da Silva halála miatt szervezett tüntetés kedd estére heves összecsapásokba torkollott, a biztonsági erők pedig újabb embert öltek meg. Egy 30 év körüli férfit lőttek fejbe, aki végül a kórházba szállítás közben halt bele sérülésébe. A copacabanai turistaparadicsomhoz közel fekvő Pavao-Pavaozinho nyomornegyed bejáratánál jelenleg gumiabroncsból építenek barikádokat a demonstrálók, autókat gyújtanak fel, lőnek a rendőrökre, a rendőrök pedig rájuk. A negyed turisták által kedvelt területére vezető két sugárutat a hatóságok lezárták.
A foci vb miatt még feszültebb a légkör a rendőrök és a szegények között

A június 12-én Sao Paolóban kezdődő foci vb miatt nagyobb a szigor: a nyomornegyedekben a drogbandák megfigyelése miatt több a rendőr, bár több favellában is rendszeresen kicsúszik az ellenőrzés a hatóságok kezéből. Legutóbb most a hétvégén volt összetűzés a rendőrök és a helyi szegények között a Rio közelében lévő Caramujo favellában. Itt két ember vesztette életét, egyiküket Nagypénteken egy templom előtt találta el véletlenül egy golyó. Az Amnesty International szerint évente 2000 ember hal meg az összecsapásokban Brazíliában.