A Jobbik nyert Tapolcán

Fotó: MTI/MTVA / Varga György

-

Pár száz szavazat különbséggel vitte el a Jobbik a tapolcai körzetet. Fenyvesi gratulált a jobbikos jelöltnek, újraszámolást nem említett. Orbán focihasonlattal élt.


A Jobbik 45 százalékos feldolgozottságnál vette át a vezetést, pár százalékkal előzte a fideszes jelöltet. Az adatok 99 százalékos feldolgozottsága után Rig Lajos 35,3 százalékkal nyert, Fenyvesi Zoltán fideszes jelölt 34,4 százalékon végzett. A különbség 261.


Pad Ferenc baloldali jelölt szereplése hullámzó volt - az elején nagyon lemaradt a Jobbiktól, azután pár százalékra behozta, volt 10 százalék felett is a különbség. Pad végül 26,3 százalékon végzett. Az LMP sehol sincs, 2 százalékot kapott.


Tavaly áprilisban és most


Rig Lajos és Vona Gábor Jobbik elnök


Első reagálások

Vona Gábor Jobbik elnök az N1 csatornának azt mondta, a szavazók azt üzenték, „nix Fidesz, nix Orbán Viktor”. Ez a Jobbik első egyéni országgyűlési mandátuma. Rig Lajos nem számít arra, hogy a Fidesz a szavazatok újraszámlálását kéri.

Vona Gábor a sajtótájékoztatón arról beszélt, történelmi győzelmet arattak. Szerinte Veszprémben bebizonyosodott, hogy kormányváltó hangulat van, most szerinte az is látszik, kormányváltó erő is van. Szerinte az eredmény legitimálja a Jobbik néppárti politikáját.


Rig Lajos, a győztes


Fenyvesi Zoltán fideszes politikus gratulált a jobbikos győztesnek, jobbikos győzelem üzenetét nem fejtegette. Ehelyett köszönetet mondott támogatóinak és arról beszélt, mindent megtesz, hogy segítse a térség fejlődését, megtegye, ami tőle telik. Ez becsületbeli ügy továbbra is.

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon reagált, Rignek nem gratulált.


Van olyan, hogy a kapufáról kifelé pattan a labda. Tisztelettel köszönöm a bennünket támogatók bizalmát. Köszönöm a munkát Fenyvesi Zoltánnak és az aktivistáknak. Sokat dolgoztak, szép munka volt.

Fenyvesi Zoltán, a második helyezett


Tóbiás: új helyzet van

Pad Ferenc azt mondta, „sokat dolgoztunk, de ez most nem jött össze.” Sok élménnyel gazdagodott. Nem keseredtek el, sok tapasztalatot, muníciót gyűjtöttek, így a 18-as kampányba okosabban tudnak beleállni.

Az MSZP elnöke szerint a Fidesznek világossá kell tennie, hogy hol áll. Tóbiás szerint „az MSZP felelőssége abban áll, hogy egy közel egyharmados választási eredmény birtokában tovább folytassa a munkát.” Szerinte kormánypártként megvan a Fidesz felelőssége is, de „de ha így folytatja, nem lesz a jövőt formáló ereje”.

A DK közleménye szerint a választás azt mutatja, hogy „a szavazók kiábrándultak a Fideszből.” A Jobbik győzelme figyelmeztetés kell hogy legyen.

Gőgös Zoltán elnökhelyettes a részeredmények ismeretében az ATV-nek azt nyilatkozta, meglepődött, mert azt hitte, a Fidesz biztosan veszít.

A Fidesz nagyjából 8,5 ezer szavazatot vesztett az áprilisi választáshoz képest, a baloldal valamivel több mint 4 ezret.


Tóbiás József; Gőgös Zoltán; Varju László; Rig Lajos

Szocialista vezetés


Czeglédi Zoltán elemző az ATV-ben azt mondta, a Fidesznek nehéz lesz megmagyarázni egy jobbikos győzelmet. A végleges adatok ismerete előtt Török Gábor politológus arról beszélt, a választás nem a Jobbikról hanem a Fideszről szólt, a kormánypártot nem akarták az emberek, keresték az alternatívát. A Jobbikról ez annyiban szól, hogy az emberek már nem tartják vállalhatatlan politikai erőnek. Arra számít, a jobbikos győzelem óriási vihart okoz.

Czeglédi Zoltán szerint Pad Ferenc kampányát elrontották, de Gyurcsány is hibás, mikor a másik pártot (az MSZP-t) korrupcióval vádolja választás előtt (Gyurcsány Puch-Simicska párbeszédről nyilatkozott a Figyelőnek csütörtökön). Az is fontos viszont, hogy Veszprémben a 2/3 volt a tét. Török szerint itt is civil jelölt kellett volna. Nem volt racionális a mostani baloldali stratégia, nem is érti, mi a logika mögötte. A választók az esélyes ellenzéki jelöltet keresték.


A horgászat is fontos

M1, közmédia, választási műsor

M1 műsora a választás alatt negyed 9 körül


Végeredmény csütörtökön

A külképviseleteken és az átjelentkezéssel szavazók voksait kell még bevárni. Azért, hogy titkos maradjon a szavazás, Tapolca 6-os szavazókörében nem számolták össze a voksokat, csak rögíztették, hogy 472-en szavaztak ott.

Külképviseleti szavazásra 11-en jelentkeztek be, 53-an szavaztak átjelentkezéssel. Azt nem tudni, hogy végül mennyien mentek szavazni. Így legfeljebb 536 szavazatot kell még összeszámolni a végeredményhez.

Az elméleti esélye tehát megvan annak, hogy mégse a Jobbik nyerje az időközi választást, ám ehhez nagyon durva Fidesz többségnek kellene összejönnie.

Áprilisban ebben a szavazókörben az egész eredmény tükröződött vissza: a fideszes jelölt 768 szavazatot kapott, a baloldali és a jobbikos kevesebb, mint 500-at. Akkor itt még a baloldali jelölt volt a második. Az arányok azonban mostanra megváltoztak. Ha tehát a szavazatok valamivel több mint felét elviszi a Jobbik, már nem változik az eredmény.


A részvétel egyébként jóval alacsonyabb volt, mint áprilisban - a csaknem 60 százalék helyett 40 százalék sem ment el voksolni fél 6-ig. A jelöltek az utolsó percig buzdítottak, a baloldali és a fideszes jelölt külön kitért a kertészkedőkre is. A választáson semmi rendkívüli nem történt.

Bár Veszprémben a kétharmad volt a tét, a Fidesz a visszafogottságban bízott. A körzetet elbukta, miután a baloldali támogatottságú Kész Zoltán független jelölt nyert. Most mindent bedobott, csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök buzdított, de korábban is vonultak le a nagyágyúk. Hiába, ezt a Jobbik vitte el.


Dübörgött a kampány