Fehéroroszországi választások: Lukasenka nem bízza a véletlenre

Fotó: MTI/MTVA / Mihail Klimentyev / MTI/MTVA / Mihail Klimentyev

-

Az elnök 22 éve van hatalmon, csak a hozzá hű, gondosan megválogatott jelöltek jutnak be az alsóházba.


Az ellenzékiek a korábbiakkal ellentétben most nem bojkottálják a választást, de csekély reményekkel veselkednek neki a megmérettetésnek. A parlamentben húsz éve, 1996 óta nincsenek ellenzéki képviselők, és kizárt, hogy a mostani választás után megalakuló törvényhozásban számottevő erőt fognak képviselni.

Elemzők szerint a választási kampányra vonatkozó korlátozások, és a média feletti állami ellenőrzés eleve kizárja az igazságos választások megtartását.

Aljakszandr Lukasenka egykori kommunista párttitkár és kolhozelnök 1994 óta áll az ország élén. A jelenleg is hivatalban lévő Andrej Kabjakov kormányfőt, volt kabinetfőnökét 2014 decemberében nevezte ki. Az elnököt „Európa utolsó diktátoraként" is emlegetik, kormányát az ellenzéki csoportok és a független média elnyomása miatt az Egyesült Államok és az Európai Unió már több gazdasági és utazási szankcióval sújtotta.

Minszk és a Nyugat közötti viszony némileg javult a tavaly tartott elnökválasztás óta, ami részben a politikai foglyok szabadon engedése miatt vált lehetővé, másrészt pedig Lukasenka szerepvállalása miatt a kelet-ukrajnai válság rendezését célzó tárgyalásokban, amelyeket Minszkben rendeztek. Az Európai Unió tavaly februárban oldotta fel a Fehéroroszország ellen öt éve bevezetett szankciókat.