Fehérneműmodellből miért ne lehetne miniszter?

-

A román kormányalakítást kissé megzavarta, hogy az egészségügyi miniszterről kiderült, korábban modellként dolgozott. Más országokban azonban nem kezelik ilyen finnyásan a politikusok előéletét.


A politikusok nagy része nem politikusként kezdi. A munkaerőpiac jó esetben rengeteg lehetőséget kínál, egy fiatal pályakezdő pedig igyekszik a körülményeinek, képzettségnek, adottságainak megfelelő munkával pénzt keresni. Adott esetben a szórakoztatóiparban. Azonnal beugrik Ronald Reagan markáns arca, aki a filmvászonról költözött be a Fehér Házba, vagy Jesse Ventura, aki profi pankrátorból lett Minnesota kormányzója, esetleg Arnold Schwarzenegger, aki éveken át feszített egy szál kisgatyában, de amikor Kalifornia kormányzója lett, egyszer csak már nem ez jutott róla először az emberek eszébe.

A román Andrei Baciu valami hasonlóval kereste a pénzét: modellkedett. Sokszor alsóneműben. Fel tudott mutatni ugyanis néhány olyan adottságot, amely ehhez a szakmához elengedhetetlen volt. Andrei Baciu ugyanakkor sokoldalú fiatal volt (sőt a 29 évével még mindig az), így elvégezte az orvosi egyetemet is, ami arra utal, hogy fel tudott mutatni néhány olyan adottságot is, amely az orvosi szakmához elengedhetetlen. Így lett szívsebész.

Dacian Ciolos kijelölt román miniszterelnök pedig úgy gondolta, hogy a betegjogi alapítványt is működtető, Hollandiában, Olaszországban, Nagy-Britanniában és Franciaországban szakmai tapasztalatokat gyűjtő Andrei Baciu fel tud mutatni néhány olyan adottságot is, amely alkalmassá teszi az egészségügyi miniszteri poszt betöltésére. Néhány órán át ennek komoly esélye is volt, és a fiatal miniszterjelölt a Mediafax hírügynökségnek arról nyilatkozott, mennyire megtisztelő a jelölés, milyen tapasztalatokat szerzett a romániai kórházak állapotáról és a betegek helyzetéről a betegjogi alapítványnál folytatott munkája során, és természetesen már alig várja, hogy a külföldi tapasztalatait átültesse a román rendszerbe.


Andrei Baciu modellkarrierjének egyik sikerterméke


Ekkor sokan már megkezdték az internet felásását azok után a fotók után, amelyek Andrei Baciu modellkarrierjének sikeres lenyomatát őrzik. A Facebookon annyira megtetszett valakinek Baciu korai munkássága, hogy indított egy oldalt, amelyen mindennap ugyanazt a képet posztolja. Az oldal tulajdonosa arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy egy bűnügyi aktának sokkal többet kellene nyomnia a latban a politikában, mint néhány alsóneműs képnek.


Andrei Baciu a képek újbóli felbukkanása miatt csak néhány órán át gondolhatta magát miniszterjelöltnek, Dacian Ciolos kijelölt miniszterelnök ugyanis annyira megijedt a fiatal szívsebész alsónadrágos képeinek látványától, hogy rögtön mást jelölt helyette. Pedig Baciu felívelő kormányzati karrierjét már a szakmai alkalmasságát megkérdőjelező egyetemi professzorok és kórházigazgatók is igyekeztek derékba törni, bár nekik főleg azzal lehetett gondjuk, hogy a jelölt még csak 29 éves. Ciolos második nekifutásra a 39 éves Patriciu Achimas-Cadariut, a kolozsvári onkológia igazgatóját jelölte a bukaresti egészségügyi miniszteri posztra.

Azt nem lehet tudni, hogy a kijelölt miniszterelnök figyelmét miképp kerülhette el, hogy Andrei Baciu egy internetes oldal szerint 2010-ben a legszexibb románok egyike volt.


Bár Andrei Baciu gyors politikai karrierjét megakasztotta ugyan, nem lehetetlen, hogy valaki politikusként építse fel magát azok után, hogy az élete egy szakaszában – a szó lehető legtágabb értelmében – a testéből élt. Romániában sem Baciu lett volna az első kormánytag, aki fiatalon modellkedett: Calin Popescu Tariceanu volt kormányfő és szenátusi elnök is pózolt annak idején egy divatlapnak, bár az ő előéletét azzal szokták mentegetni, hogy ez még a 70-es években történt (?), és rajta több ruha (?) volt. Mintha a tisztességes munka mentegetésre szorulna.


Calin Popescu Tariceanu is odatette magát


Vannak ugyanakkor a világnak olyan részei is, ahol nem annyira finnyásak az emberek politikusaik korábbi pénzkereseti próbálkozásait illetően.

Az orosz választók 2011-ben például egy Playboy-modellt juttattak be az orosz parlamentbe. Maria Kozsevnyikova nem is sokkal korábban, 2009-ben pózolt teljesen meztelenül a lap orosz kiadásának. 27 évesen Vlagyimir Putyin pártjának a színeiben váltott szakmát, és ezt nem félt megindokolni például ilyen kijelentésekkel: „Többször láttam Putyint egészen közelről, és azt kell mondjam, hogy ennek a férfinak nagyon erős kisugárzása van.” Kozsevnyikova politikusként arra vállalkozott, hogy közvetíti a fiatalok hangját, hiszen a fiataloké a jövő. „Nekem is rengeteg problémám volt, nem kaptam munkát főiskola után, nem tudtam lakást venni magamnak” – mondott egy példát az azonosulására a fiatalok gondjaival.


Maria Kozsevnyikova munkában


Van viszont olyan hely is, ahol a komoly politikai hátszél sem elegendő ahhoz, hogy valaki a szórakoztatóiparról a politikára váltson. Yulia Rachmawati, ismertebb nevén Julia Perez mögé hét párt is felsorakozott, hogy az egyik indonéziai régió helyettes vezetője legyen. A pártok nem véletlenül gondolkodtak egy színésznői és modellkarrierrel rendelkező jelöltben: az volt az elképzelésük, hogy egy vonzó személyiség a befektetőket is vonzani fogja. Több színésznőt is castingoltak a feladatra, végül Pereznél állapodtak meg. Ő komolyan készült is a feladatra, például ilyen nyilatkozatokkal:


És mi van, ha szexi vagyok? Holnap is lesz mit enned, és még akkor is szexinek tarthatsz. De ha ellopom a pénzed, holnap nem tudsz enni, nem tudsz iskolába menni, és minden reményed elveszíted

– foglalta össze bölcsen a korrupció lényegét.


Julia Perez hangos karriert futott be szappanopera-színésznőként, énekesként és modellként is. Pózolt az FHM-nek, a Maximnak és a Playboynak is. A legnépszerűbb lemeze a Kamasutra című, amelyet egy ingyenes óvszerrel hoztak forgalomba, és amellyel kivívta az iszlamista szervezetek haragját, emiatt több városban is betiltották a fellépéseit.

A jelöltségtől végül maga lépett vissza. Abban szinte mindenki egyetértett, hogy Julia Perez pózolási rutinja jelentősen felülmúlja a politikai tapasztalatait, a jelölése mégis fontos vitát indított el az indonéziai közéletben arról, hogy hová vezet, ha a politikai pártok hozzá hasonló hírességekkel próbálják megdobni kicsit a népszerűségüket.


szexi politikusok

Julia Pereznek célzott feladata lett volna politikusként


Nagy-Britanniában sem akadály a politikában a Playboy-portfólió, bár nem mondható garanciának sem a sikerre. Erre Marina Augusta Pepper, a liberális demokraták egyik politikusa a bizonyíték. 1986-ban, 18 évesen állt modellt a magazinnak, a modell- és színészi karriertől azonban már a húszas éveiben visszavonult. Író és újságíró lett, gyerekkönyveket írt, majd a 2000-es években belevetette magát a helyi politikába. 2005-ben megpróbált bejutni a parlamentbe is, de ezt az akadályt már nem tudta átugrani.


Nem feledkezhetünk meg az egyik legélesebb váltásról sem, amely a szórakoztatóipar és a politika között történt. Staller Ilonának elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy ma már úgy tudjuk: van átjárás a pornó és a politika között. A Cicciolina néven ismertté vált magyar származású jelenség már 1978-ban történelmet írt azzal, hogy az övé volt az első mell, amelyet élő adásban mutatott olasz tévé. 1987-ben választották meg képviselőnek. Főleg emberi jogi és környezetvédelmi témákban foglalt állást, de a külpolitika sem állt távol tőle: nem sokkal az Öböl-háború előtt felajánlotta, hogy lefekszik Szaddám Huszeinnel, csak legyen béke a térségben. A mandátuma után nem választották újra, de később is próbálkozott sajátos békéltetői eszközeivel: 2002-ben ismét szexet ajánlott Szaddám Huszeinnek, csak cserébe engedje be Irakba a tömegpusztító fegyverek után kutató nemzetközi megfigyelőket. Majd 2006-ban hasonló ajánlattal próbálta jobb belátásra bírnia Oszama bin Ladent. Ma már sem Huszein, sem Bin Laden nem él, de ehhez Staller Ilonának nem sok köze van.


szexi politikusok

Ciccolinára mindannyian emlékszünk


És ha már Olaszországnál tartunk, szóba kell hoznunk Silvio Berlusconit, akit cseppet sem zavart, hogy színésznőkből és modellekből válogasson, ha politikai kinevezésekről volt szó. A legnagyobb dobása ezen a téren Maria Carfagna volt, aki az első helyet érte el a világ legdögösebb politikusainak listáján a Maximnál. Carfagna már négy éve a Forza Italia képviselője volt, amikor 2008-ban Berlusconi esélyegyenlőségi miniszternek nevezte ki, de a legtöbbször nem a politikai tevékenysége, hanem a Berlusconival ápolt kapcsolata és a fizikai adottságai miatt beszéltek róla.

A kijelölt román miniszterelnök Andrei Baciu jelölésének visszavonásával ezt már mindenképpen megspórolta kormányának.

Frissítés: Dacian Ciolos kijelölt kormányfő Baciu után egy másik miniszterjelöltjét is lecserélte, de ezúttal legfeljebb politikai pikantéria van a dologban: az igazságügyi minisztérium élére kiszemelt Cristina Guseth a parlamenti bizottságban megkapta ugyan a támogatást, de a sajtó úgy megsorozta, hogy Ciolos szemében alkalmatlanná vált.


szexi politikusok

Maria Carfagna (b3) és a Berlusconi-kormány egy része