Fehér rendőr dobálta a fekete diákot az osztályteremben

-

Egy dél-karolinai iskolában rendőrt hívtak egy fegyelmezetlen, fekete bőrű diákra, országos botrány kerekedett belőle, mivel videóra vették, ahogy a tiszt rendkívül erőszakosan intézkedik.


Megdöbbentő felvétel terjedt el hétfőn az amerikai közösségi médiában, tovább élezve a vitát a fehér rendőrök feketékkel szembeni bánásmódjáról. A dél-karolinai Richland megye egyik középiskolájában készült amatőr felvételen az látható, hogy egy rendőr előbb felborít a paddal együtt egy fekete lányt, majd ledobja és a földön húzza végig az osztályteremben, végül pedig talán megpróbálja megbilincselni.Leon Lott, a megyei seriff egy helyi tévécsatornának azt mondta, a rendőrtiszt – aki úgynevezett iskolai rendőrként szolgál – egy, az órát zavaró diákkal szemben intézkedett, aki nem volt hajlandó elhagyni a termet. A lányt és egy másik, fiú tanulót őrizetbe vettek. A rendőr nevét nem közölték, de a diákok Ben Fields néven azonosították, hiszen szerepel is az iskolakerület honlapján. Fields egyelőre nem reagált, nem válaszolt a neki hagyott üzenetekre sem.

A Spring Valley High School nevű iskolában mintegy kétezer diák tanul, 52 százalékuk a fekete, 30 százalékuk fehér. Debbie Hamm, a tankerület főfelügyelője mély aggodalmát fejezte ki a történtek miatt. Az iskola és a tankerület együttműködik a seriff hivatalával, hogy kivizsgálják a történteket.

Victoria Middleton, az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója nevű szervezet dél-karolinai igazgatója a történtek után azt mondta: „Semmi nem indokolja, hogy így bánjanak egy gyerekkel. Attól függetlenül, hogy mi volt az intézkedés oka, felháborító az ilyen erő alkalmazása egy tanteremben ülő fiatallal szemben.” Middleton szerint lépéseket kell tenni azért, hogy ne kriminalizálják a gyerekeket, különösen az iskolákban.