Fehér oroszlánkölyköt láthat Nyíregyházán

Fotó: MTI / Balázs Attila

-

A gondozója táplálja, és hamarosan darált húst is ehet.


Mesterségesen etetik a Nyíregyházi Állatparkban az augusztus végén született fehér oroszlánkölyköt. A kis állatot eleinte az anyja nevelte, de elapadt a teje a kölyök háromhetes korában – mondta Révészné Petró Zsuzsa, az állatkert szóvivője. A kölyköt az állatpark egyik gondozójára, Herlicska Anikóra bízták, aki korábban két kis oroszlánt már sikeresen felnevelt.

Eleinte naponta hétszer, mostanában pedig hatszor tápszerrel, csukamájolajjal, bélflórajavítóval eteti a gondozója. A kölyök szépen fejlődik, naponta 70-100 grammal gyarapszik a súlya, jelenleg már 2,8 kilogrammos. A gondozó csak az etetés időszakában érintkezik a kölyökkel. Eddig elzárt helyen élt a kis oroszlán, szerdától viszont már a látogatók is megtekinthetik új kifutójában, az állatkert Viktória-házában. A tervek szerint a héten már szilárd élelemmel, darált hússal is megismertetik a kölyköt, fokozatosan szoktatják át arra két-három héten át.

Afrikában eltűnt

A Nyíregyházi Állatparkban 2015 óta él együtt egy fehéroroszlán-pár. A holland származású hím, Inkosi és párja, a cseh Binti eleinte normál színezetű társaikkal éltek együtt csapatban, majd az idén külön kifutóba kerültek azzal a céllal, hogy utódjuk szülessen. Világos bézs bundájú kölyök egyébként csak abban az esetben születik, ha a szülőpár mindkét tagja rendelkezik azzal a ritka génnel, amely a fehér színeződést kiváltja.
A fehér színváltozatú oroszlánok a krugeri alfaj egyik populációjához tartoznak. Csupán Dél-Afrikában, a Timbavati és Kruger Nemzeti Park területén élnek, világos színük ott a rejtőzködést segíti, mert azt a régiót a fehér homokos folyómedrek, valamint a magas fű jellemzi. A krugeri oroszlánok fehér színváltozatú egyedei Afrika legtitokzatosabb állatai, hiszen évszázadokon keresztül csak sejtették jelenlétüket. A ritka ragadozókról először 1928-ban lehetett hallani, de csak az 1970-es években kaptak nyilvános figyelmet.Állományuk a vadászat miatt jelentősen csökkent, 1994-ben láttak utoljára vadon élő egyedet belőlük. A világ állatkertjeiben, vadrezervátumaiban élő fehér oroszlánok száma nem éri el az ötszázat.