Fehér Ház: csak Aszad nélkül képzelhető el az új szíriai kormány

-

Valószínűleg az sem használt a szír elnök ügyének, hogy leterroristázta a fél nyugatot.


A Fehér Ház közleményben reagált arra a szerdán reggel megjelent interjúra, amelyet Aszad a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségnek adott. A szíriai elnök azt fejtegette, hogy nem az ellenzék által követelt ideiglenes testületre van szükség hazájában, hanem új egységkormányra, amelyben az ellenzéki csoportok is helyet kapnak, és amely segítheti az országban az átmenetet. Mellesleg az interjúban a terroristák támogatásával vádolta meg a nyugatot és Törökországot.

Az Egyesült Államok álláspontja változatlan abban, hogy Aszadnak távoznia kell a hatalomból, vele együtt elképzelhetetlen az ország megújulása. Fel sem merülhet, hogy helyet kap az egységkormányban.

Aszad bejelentését a szíriai ellenzék is elutasította. Szíriának teljes körű végrehajtói jogosultságokkal rendelkező átmeneti hatalmi testületre van szüksége, nem pedig egy nemzeti egységkormányra Bassár el-Aszad elnök vezetése alatt - közölték szerdán ellenzéki politikusok.

"A kormányzat legyen új vagy régi, mindaddig, amíg abban Bassár el-Aszad helyet kap, nem lehet a politikai folyamat része" - mondta George Sabra, aki a szíriai ellenzéki küldöttséget, a Tárgyalási Főbizottságot (HNC) képviseli a genfi béketárgyalásokon.