Fegyvertelen tengerészgyalogosok gyűrték le a francia vonat támadóját

Fotó: AFP / PHILIPPE HUGUEN

-

Hősként ünneplik Amerikában azt a három férfit, akik lefegyverezték a francia expresszvonaton lövöldöző ámokfutót. Közülük ketten tengerészgyalogosok, egyikük meg is sérült. A marokkói származású támadót a titkosszolgálatok is számon tartották.


A 26 éves, marokkói származású támadó az Amszterdam-Párizs vonalon közlekedő szupergyors Thalys vonaton kezdett lövöldözni pénteken este. Egy Kalasnyikov és több kés is volt nála, két embert sebesített meg. Az egyiket a nyakán találta el egy lövedék, és életveszélyes állapotban vitték kórházba. A szombat délelőtti beszámolók szerint az állapotát sikerült stabilizálni. A másik sérül az egyik tengerész.A sajtó először azt írta, hogy a sérültek, sőt az áldozatok között van Jean-Hugues Anglade francia színész is, de a Le Parisien című lap szerint erről szó sincs, viszont ő húzta meg a vészféket és "sokkolta, amit a vonaton látott". A 60 éves színész egyébként a fiával utazott és nem abban a kocsiban ült, ahol a támadás történt.

Az amerikai tengerészgyalogosok azt hallották meg, amint a támadó betárazza a gépfegyvert a mosdóban. Gyerekkori barátjukkal együtt utaztak, akinek a beszámolója szerint az egyik odarohant, lefogta a fegyverest, a másik pedig elvette tőle a puskát. A támadónak közben sikerült megvágnia a kezén az egyik tengerészt, aki szerencsére nem sérült meg súlyosan. Végül a három férfi addig ütötte az ámokfutót, amíg az eszméletén volt.A lövöldözőt azonnal letartóztatták, amikor a vonat megállt az észak-franciaországi Arrasban. Az eddigi nyomozás azt derítette ki, hogy Ayoub el-Qahzzani 2014-ig egy éven át Spanyolországban élt, onnan költözött Franciaországba. A spanyol és a francia titkosszolgálat is számon tartotta, mivel radikális nézeteket vallott és járt Szíriában is. A bőröndjében még egy pisztolyt, lőszert és késeket találtak.