Fegyverkereskedővel akart üzletelni az újságíró

Fotó: Europress/AFP/Don Emmert / Europress/AFP/Don Emmert

-

A washingtoni kormány és a potenciális vásárlók között kellett volna közvetítenie.


Kirúgták a The Wall Street Journal külpolitikai rovatvezetőjét, Jay Solomont, mert egy fegyverkereskedővel üzletelt. Solomon menesztését Paul Beckett, a lap washingtoni irodavezetője jelentette be egy szerkesztőségi értekezleten, miután egyeztetett a lap vezetőivel New Yorkban. Beckett annyit mondott, hogy Solomon súlyos etikai vétséget követett el, a részleteket az AP hírügynökség oknyomozó riportjából mindenki megtudhatja.

Az AP cikke szerint Solomonnak egy iráni születésű mágnás, Farhad Azima – aki a CIA számára bonyolít fegyverügyleteket – tíz százalékos részesedést ajánlott fel egyik cégében. Az AP szerint évekig Azima volt Solomon egyik forrása is. Az AP eredetileg csak a fegyverkereskedő üzleteiről akart írni, de birtokába került több ezer e-mail, amikből kiderült az újságíró és a fegyverkereskedő üzleti kapcsolata. A levelekről a fegyverkereskedő ügyvédje azt mondta, hogy hackerek lopták el őket.

Az AP szerint Solomon több mint egy éven át tárgyalt Azimával. Az egyik mailben azt írta: "az üzleti lehetőségeink nagyon ígéretesek". Egy másik üzenetben Azima tájékoztatta az újságírót egy, az Egyesült Arab Emírségekkel kötendő 275 millió dolláros szerződésről, amelynek értelmében az emírségek "felderítő repülőgépekhez jutna, amelyekkel kémkedhetne a közeli Iránon belüli történésekről". Az e-mailek szerint Solomontól azt várta a fegyverkereskedő, hogy közvetíti a washingtoni kormányzat megfelelő munkatársainak az arab ajánlatot.

A The Wall Street Journal közleménye szerint Solomon eljátszotta a lap bizalmát. „Komoly aggodalommal töltenek el bennünket Jay Solomon cselekedetei és gyenge ítélőképessége. A riportban megfogalmazott állítások súlyosak."

„Miközben mi is folytatjuk a magunk vizsgálatát, arra a következtetésre jutottunk, hogy Solomon úr megsértette mind a riporteri munkájával járó etikai kötelezettségeket, mind a lap elvárásait. Solomon úr többé nem alkalmazottja a The Wall Street Journalnek" – áll a közleményben.