Fegyveresek védik a venezuelai alkotmányozó nemzetgyűlést

Fotó: AFP / RONALDO SCHEMIDT

-

A volt elnök hívei együtt vonultak a csalással megválasztott képviselőkkel. A pápa azt kéri, a testület függessze fel a munkáját.


Venezuelában megkezdődött az alkotmányozó nemzetgyűlés alakuló ülése. A parlament épületét rendőrök és katonák vették körül ellenzéki tüntetéstől tartva. A vasárnap megválasztott képviselőket piros trikóba öltözött, baloldali hívek százai kísérték az épülethez, elhunyt szellemi vezérük, Hugo Chávez képeit hordozva. A képeket a parlamentbe viszik: a volt elnök portréit 2015-ben a választásokat megnyerő ellenzéki pártok távolították el.

A felvonulás élén Cilia Flores, az államfő felesége, és Diosdado Cabello veterán politikus haladtak. Az alakuló ülés elnökévé Delcy Rodriguez volt külügyminisztert választották. Az alkotmányozó nemzetgyűlés célja, hogy "felvegyék a harcot a külföldi elnyomással és a nemzeti burzsoáziával".

Nem sokkal az alakuló ülés kezdete előtt Ferenc pápa egy üzenetben felkérte Nicolás Maduro szocialista államfőt, hogy függessze fel a nemzetgyűlés munkáját. A pápa szavának nagy jelentősége van a 30 milliós országban, ahol a lakosság 95 százaléka katolikus.

Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a 2015-ben megválasztott parlament szerepe az új helyzetben. A törvényhozásban Maduro ellenzékének van többsége, és népszavazással akarják elmozdítani az elnököt. Maduro ezért folyamatosan marginalizálja a parlamentet, és ehhez a legfelsőbb bíróságot is felhasználja.

A parlament ezért egy párhuzamos legfelsőbb bíróságot választott, de a titkosszolgálat azonnal üldözni kezdte a bírákat. Az elnök azt mondta: mindegyiket várja a cellája. A bírák közül néhányai Chile caracasi nagykövetségen kerestek menedéket.

A hatalmas olajkészlettel rendelkező ország a csőd szélén áll. A szocialist kormányok államosították a gazdaságot, ám az alacsony olajár miatt már nem tudják szavatolni a társadalmi békét. Az ellátásban súlyos hiányok vannak, nincs elég gyógyszer, élelmiszer, üzemanyag. Az infláció elszabadult, Maduro pedig a hadsereget is beveti a tüntetők ellen.

Venezuela a polgárháború felé sodródik. Az elnök azt mondta: ha az ellenzék hatalomra jut, híveivel fegyveres harcba kezd.