Fegyveres zendülést vertek le Venezuelában – állítja a rezsim

Fotó: AFP / FEDERICO PARRA

-

Egy laktanyára támadtak, a kormányhoz lojális erők egy fegyverest megöltek, egy másikat megsebesítettek.


Egyre drámaibb hírek érkeznek a csőd és a polgárháború felé sodródó Venezuelából. Katonai egyenruhát viselő fegyveresek lázadást kíséreltek meg Valenciában. Megtámadtak a kormányhoz hű katonák ellenőrzése alatt álló laktanyát, de a hadsereg letörte a lázadást – írta a kormányzó szocialisták magas rangú tisztségviselője a Twitteren.

Az egyik támadó meghalt, egy másik pedig súlyosan megsebesült – mondta később egy tábornok. Diosdado Cabello először terrorista támadásról beszélt, majd "rendkívüli helyzetről". Hét embert őrizetbe vettek.

Néhány órával korábban megjelent az interneten egy videó: fegyveresek egy csoportja bejelentette, hogy Carabobo államban felkelést indítanak Nicolás Maduro államfő gyilkos önkényuralma ellen, de nem államcsínyt hajtanak végre.A csoport vezetője, aki Juan Caguaripano százados néven mutatkozott be, azt mondta, hogy a hadseregnek azon egységei, amelyek nem állnak a felkelés mellé, katonai célponttá válnak. A katonák a 41. páncélos dandár állományában szolgáltak – jelentette a CNN Español.

Valencia Carabobo államban van. Szemtanúk szerint vasárnapra virradóan lövések dördültek a városban.A hadsereg egyik tábornoka órákkal Cabello közlése után arról számolt be, hogy a laktanyát megtámadó fegyveresek egyike meghalt, egy másik pedig súlyosan megsebesült.

A tábornok Maduro elnök ellenzékét hibáztatta a laktanya megtámadásáért. „Ez terrorcselekmény volt, amelyet a jobboldal és az észak-amerikai birodalom (az Egyesült Államok) finanszírozta kollaboránsaik támogatásával követtek el félkatonai, zsoldos erők" – mondta a tábornok.

A védelmi miniszter szerint a támadók civilek voltak katonai egyenruhában, kivéve egy dezertált hadnagyot. Fegyvereiket a hadseregtől lopták – mondta. A zendülőket külföldi kormányokhoz kötődő szélsőjobboldali elemek toborozták a támadásra – mondta a miniszter, de nem nevezte meg a külföldi kormányokat.Venezuelában hónapok óta tüntet az ellenzék az állami intézményeket lebontó Maduro ellen. Az államfő úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést hívott össze, hogy az ellenzéke által ellenőrzött törvényhozás munkáját ellehetetlenítse. Ezreket vettek őrizetbe, sokan meghaltak. A titkosszolgálat napok óta vadászik a rezsim ellenfeleire.