Fegyveres támadás volt Thaiföldön

-

Négy halálos áldozata van a muzulmán felkelők támadásainak Thaiföld déli részén - közölte a helyi rendőrség csütörtökön.


Az egyik merénylet Jala tartományban történt csütörtök reggel egy kaucsukfa-ültetvényen. Az áldozat 55 éves, buddhista vallású volt, aki ott dolgozott. Holttestét a támadók felgyújtották. Praponvat Khantivaranant, a helyi rendőrség parancsnoka elmondta, hogy a tettesek indítéka feltehetően zavarkeltés volt, az áldozatnak nem volt semmilyen konfliktusa szomszédaival.


Másfél órával később ugyanebben a tartományban a biztonsági erők egyik muzulmán vallású tagját ölték meg támadók. Egy nappal korábban, egy másik ültetvény muzulmán dolgozóját lőtték agyon motorkerékpáron közlekedő tettesek Jala tartományban.

A biztonsági erők és a térségben élő buddhista kisebbség tagjai rendszeresen célpontjai a muzulmán szélsőségesek támadásainak a Malajziával szomszédos régióban. A negyedik áldozattal, aki muzulmán vallású volt, hasonlóképpen végeztek, de már Narathivat tartományban. A felesége életét megkímélték a támadók.

Szerda este egy muzulmán mezőőrre lőttek rá motoros támadók Narathivat tartományban, a 35 éves férfi súlyos állapotban került kórházba.

A túlnyomórészt muzulmánok lakta három déli tartományban, Jalában, Pattaniban és Narathivatban évtizedek óta tartó ellenállás a buddhista uralommal szemben 2004 januárjától öltött erőszakos formát, és azóta több mint 5300 ember életét követelte. A három tartomány egykor a maláj muzulmán szultánság része volt, mígnem Thaiföld 1909-ben bekebelezte őket.