Fegyveres felkeléssel fenyeget a venezuelai kormánypárt

Fotó: AFP / STR

-

A szocialisták a zavargások és fosztogatások ellenére sem hátrálnak.


Ha a venezuelai ellenzék fegyvert ragadna, a kormánypárt hívei készek ellenállni. „Népi felkelés tör ki, ha a jobboldal megpróbálja elmozdítani Nicolás Madurót, felkelés lesz az utcákon, a falvakban, a városokban, a kisebb településeken és a laktanyákban” – mondta Diosdado Cabello. A venezuelai szocialisták második embere Cumanában járt, ahol a héten zavargások és fosztogatások robbantak ki.

A Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) elnevezésű jobboldali pártkoalíció népszavazással mozdítaná el a Hugo Chávez 2013-as halála óta hivatalban lévő elnököt. Az ellenzék szerint május elején mintegy 1,8 millió, a kezdeményezést támogató aláírást adtak le, miközben a folyamat elindításához 200 ezer is elég volna. A választási hatóság a leadott aláírásokból 1,3 milliót tart hitelesnek, de az aláírások egy részét személyesen kell igazolniuk a népszavazást támogatóknak. Ezt június 20. és 24. között, a regionális hivatalokban tehetik meg.

Az aláírások megvizsgálása és hitelesítése után következik a második szakasz: ekkor már a választópolgárok 20 százalékának, vagyis mintegy 4 millió embernek a támogató aláírására lesz szükség. Az ellenzék számára fontos, hogy még idén megtartsák a népszavazást. Ugyanis ha 2017. január 10. után rendeznék meg, akkor a hátralevő két évre a Maduro által kinevezett alelnök venné át a tisztséget – még abban az esetben is, ha az elnököt eltávolítanák a hatalomból.

A hatalmas kőolajkészlettel rendelkező Venezuela az összeomlás szélén imbolyog, az ország recesszióval, a világ legmagasabb inflációjával és áruhiánnyal küzd. Gyakoriak az áramkimaradások, leálltak a gyárak, a kórházak, a boltokból eltűnt az étolaj és a vécépapír. A kormány szerint ez az ellensége „gazdasági háborújának” eredménye, míg az ellenzék az elhibázott gazdaságpolitikát okolja a helyzetért.