Fegyveramnesztia Ausztráliában

-

Július 1-jétől három hónapon át Ausztráliában bárki büntetlenül beszolgáltathatja a hatóságoknak illegálisan tartott fegyverét - jelentette be pénteken az ausztrál igazságügyi miniszter.


„Az emberek lehetőséget kapnak arra, hogy átadják fegyvereiket a hatóságoknak, nem lesz semmi kérdezősködés, sem büntetés" - magyarázta Michael Keenan. A miniszter emlékeztetett, hogy aki nem él a lehetőséggel, s később lebukik, az az ausztrál törvények értelmében szigorú büntetésre számíthat. A lőfegyverrel való visszaélés Ausztráliában akár 14 év börtönnel is büntethető.

Egy 2016-ban készült jelentés szerint az ország szigorú fegyvertartási előírásai ellenére továbbra is körülbelül 260 ezer illegálisan tartott fegyver lehet az országban. Ilyet használt az a merénylő is, aki 2014-ben túszokat ejtett Sydney egyik kávézójában. Engedély nélkül tartott fegyverrel ölt meg egy férfit és ejtett túszul egy nőt pár hete Melbourne-ben Yacqub Khayre is, amit az ausztrál kormányfő szintén terrorcselekménynek minősített.

Ausztráliában a világ egyik legszigorúbb fegyvertörvénye van érvényben, melyet azt követően fogadtak el, hogy Tasmánia szigetén egy lövöldöző 35 embert megölt 1996-ban. Sem öntöltő puskát, sem öntöltő, sem pedig előagyszánas, „pumpálós" sörétes puskát nem lehet tartani az országban. Legutóbb akkor volt ugyanilyen, országos szintű amnesztia, és a szigorú jogszabály elfogadása óta egyetlen lövöldözéses tömeggyilkosság sem volt Ausztráliában.