Fegyelmi eljárásokat akar az orosz doppingbotrány nyomán a NOB

Fotó: AFP / ADRIAN DENNIS

-

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) felszólította a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget (IAAF), hogy ha kell, büntesse meg az érintetteket.


A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) háromtagú vizsgálóbizottsága a tavaly kirobbant doppingbotrány kivizsgálásáról készült jelentésében egyebek mellett az áll, hogy a tiltott szerek használata az orosz atlétikában az orosz kormány támogatásával zajlott, a hatalom megfélemlítette a moszkvai laboratóriumot, amely Vitalij Mutko sportminiszter nyomására bizonyos doppingmintákat manipulált.

A WADA az Orosz Atlétikai Szövetség és az ország atlétáinak eltiltását javasolta. Ez azt is jelentené, hogy nem vehetnének részt a jövő évi riói nyári olimpiai játékokon. Öt orosz atlétát és öt edzőt néven is neveztek, nekik élethossziglani eltiltást javasolt a WADA. Köztük van a 2012-es londoni olimpián női 800 méteren győztes Marija Szavinova.

Az IAAF elnöke, a brit Sebastian Coe a hét végéig adott határidőt az orosz szövetségnek, hogy hivatalosan reagáljon a WADA állításaira. Coe a BBC-nek azt mondta, csak a válasz megérkezte után tudnak dönteni arról, milyen eljárásokat indítsanak, amelyek eredménye nyilván lehet akár eltiltás is. Az orosz sportügyi vezetés – egyelőre nem a Coe által elvárt formában ugyan –, de visszautasította a vádakat, és vizsgálatokat, bizonyítékokat követelt, mondván, csak így tudná magát tisztázni, ahhoz pedig joga van.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség augusztusig hivatalban volt elnöke, a szenegáli Lamine Diack is belekeveredett a doppingbotrányba, állítólag korrumpálták, a NOB így felfüggesztette tiszteletbeli tagságát a szervezetben.