Federernek meg se kottyant a 40 fok

Fotó: Getty Images / István Hajdu

-

HÁTTÉR

Embertelen hőségben játszottak az ausztrál nyílt teniszbajnokság második napján. Babos Tímea három játszmában kikapott.


Roger Federer zsinórban 57. Grand Slam-tornáján vesz részt, amivel rekordot állított föl, és ennek megfelelően, a hőség ellenére, három játszmában túljutott az Australian Open első körén a hazai pályán teniszező, James Duckworth ellen. Federer külön örült annak, hogy végre játszhatott gyerekkori bálványa, Stefan Edberg előtt, aki decemberben kapcsolódott be a svájci felkészítésébe. „Inspirációt merítettem a meccseiből; ő melegített be, de legyőztem!” - lelkendezett Federer. A meccs után, a 32 éves svájcit arról is kérdezték, hogyan bírta a meleget: „Nagyon száraz volt, forró, szinte szúrt. De attól függően, hogy honnan jön az ember, akár nagyobb problémát is okozhat ez a fajta hőség. Tehát mindenkinél más, adott esetben elsősorban mentális problémát jelenthet, ha az ember nem képes elfogadni, hogy tényleg ennyire meleg van.” Federer a szlovén Blaz Kavciccsal játszik a következő körben, aki a meccset a negyedik szettben feladó cseh Radek Stepáneken jutott túl.


Roger Federer bírta a meleget Roger Federer bírta a meleget

Nem mindenki bírta olyan jól a hőséget, mint Federer. A kanadai Frank Dancevicet ápolták, de elmondása szerint el is ájult a francia Benoit Paire ellen elveszített mérkőzésen. A kínai Peng Suaj rosszul lett, de szintén tudta folytatni a japán Nara Kurumi ellen három szettben elveszített meccsét, és egy labdaszedő fiút is ápolni kellett, miután hőgutát kapott. Dancevic annyit fűzött a témához, hogy szerinte veszélyes ebben a hőségben játszani. Babos Tímea Anna Schmiedlova elleni mérkőzésén, a harmadik szett előtt tízperces szünetet rendeltek el a hőség miatt. A húszéves magyar teniszező négy meccslabdát is tudott hárítani, de a nála egy évvel fiatalabb szlovák végül 7–5-re megnyerte a döntő játszmát. Babos a horvát Petra Marticcsal még próbálkozhat párosban. Viktoria Azarenka a szelet hibáztatta, amely annyira forró, hogy hűsítés helyett, hanem egyenesen éget; Caroline Wozniacki pedig a pályára téve olvasztotta meg vizes palackját. Azarenka és Wozniacki a román Somina Halephez hasonlóan két szettben ment tovább a második körbe. A szlovén Polona Hercog megkapta a magáét, amiért egy szett után feladta meccsét a francia Alize Cornet ellen – a kanadai Peter Polansky, aki 141. a világranglistán, például az üzleti érzékét dicsérte twitterén, amiért egyetlen megnyert labdamenettel kasszírozott 30 ezer dollárt (több, mint hat és fél millió forint). A játékosok törölközőbe csavart jéggel próbálták hűteni magukat a pihenőidőben, labdamenetek között pedig a lelátók árnyékába húzódtak. A nézősereg is megcsappant a kánikulában, 3 5500-an voltak kíváncsiak a második játéknapra, ami több mint tízezerrel kevesebb, mint az első napot megtekintők száma. Az előrejelzés szerint a hőség marad a következő napokra is, a rekord a tornán egyébként 45,5 fok, ezt 2009-ben mérték.


Azarenka, AUS


Wayne McKewen játékvezető elmondta, hogy indokolt esetben megszakítják a játékot, de ez nem konkrét hőmérsékleti értéktől függ: „Figyelembe vesszük a páratartalmat, és néhány egyéb tényezőt is. Kapcsolatban vagyunk a Meteorológiai Szolgálattal, és ha az előrejelzésük szerint átlépünk egy bizonyos szintet, akkor különböző intézkedéseket léptetünk életbe a nap folyamán.” Dr. Tim Wood, a torna orvosa szerint, a hőségben játszott tenisz nem rejt magában túl nagy kockázatokat, nem terheli meg annyira a sportolók szervezetét, mint mondjuk az ausztrál foci, vagy a hosszútávfutás: „Mivel rendszeresen pihennek, lehetőségük van csökkenteni a testhőmérsékletüket. Ezért, a kriketthez hasonlóan, alacsony kockázatú sportnak számít, és épp ezért ilyen körülmények között is lehet játszani, különösebb aggodalom nélkül.” A világranglistát vezető Rafael Nadalnak nem kellett sokáig elviselnie a tűző napot, ugyanis ellenfele, az ausztrál Bernard Tomic csak egy szettet bírt combsérülése miatt. Az ősszel műtött, az idei szezonra már Ivan Lendl segítségével készülő Andy Murray három szettben verte a japán Szoeda Gót, Juan Martín del Potro négyben az amerikai Rhyne Williamst, Jo-Wilfred Tsonga szintén háromban az olasz Filippo Volandrit. A sorozatban 18. Australian Openjén szereplő, az egykori világranglista-első Lleyton Hewitt 0–2-ről tudott visszajönni Andrea Seppi ellen, de az ötödik szettet 7–5-re nyerte az olasz, Hewitt, így párosban Pat Rafterrel vigasztalódhat szerdán az ausztrál szurkolók legnagyobb örömére.